Waarschijnlijk hebben we het allemaal weleens gedaan. Wanneer je zin hebt in een kopje thee en merkt dat er nog water in de waterkoker zit, besluit jij ‘m nogmaals aan te zetten. Het is natuurlijk zonde om dit water zomaar weg te gooien en te vervangen voor nieuw water. Toch blijkt nu dat het een slecht idee is om de waterkoker opnieuw aan te zetten. Wij leggen je uit hoe dit zit.

Chemische stoffen

Wanneer je de waterkoker met hetzelfde water nog eens aanzet, zal je de smaak bederven. Dit blijkt uit een artikel van The Huffington Post. Je hebt namelijk weer vers water nodig voor een lekker kopje thee, omdat het opnieuw koken van hetzelfde water er alle zuurstof en stikstof uithaalt. En dat is niet het enige. Volgens auteur en wetenschapper Anne Helmenstine kan het zijn dat bepaalde concentraties van ongewenste chemische stoffen in het water worden versterkt als je hetzelfde water twee keer kookt. Hierbij kun je denken aan nitraten en fluoride. Hoe vaker je hetzelfde water opnieuw kookt, hoe meer je van deze slechte stoffen binnenkrijgt. En die wil je natuurlijk niet in je lichaam krijgen. Voortaan toch maar opnieuw bijvullen dus.

Teenage girl drinking coffee.