Om te beginnen, als je dit leest en je morgen echt aan het werk moet: we weten hoe jij je voelt. Gedeeld leed is immers halve smart. Waarschijnlijk denk je morgenvroeg, na je dag of nachtje uit, aan de mogelijkheid om je ziek te melden. We kunnen je vertellen: dat gaat opvallen. Om dan toch het beste van je werkdag te maken, ondanks een te kort aan nachtrust, geven wij je de volgende tips.

You snooze, you loose

Denk dit als je wakker wordt en snooze absoluut niet. Als je überhaupt al niet in een te diepe slaap terug valt, wordt je in elk geval na je 5 minuutjes snoozen wakker met een enkel vermoeider gevoel.

Begin met een ontbijt

Je moet even de motor in je lijf aan het werk zetten. Door iets te eten geef je je lijf het “aan” teken en begint deze weer met verteren. Door iets te eten nadat je wakker bent geworden krijg je bovendien een beter humeur, kun je beter nadenken en zal je dingen gemakkelijker onthouden. Ga hierbij voor een vezelrijk ontbijt zonder onnatuurlijke suikers, zodat je geen last hebt een zogenaamde suikercrash.

Verdeel je koppen koffie over de dag

Koffie drinken mag zeker. Sterker nog: het is juist goed voor je. Verdeel je kopjes koffie echter wel zorgvuldig over de hele werkdag, om te voorkomen dat je later een dip krijgt vanwege een tekort aan cafeïne. Neem sowieso een kop koffie in de vroege middag, dit is namelijk vaak het zwaarste moment van de dag. Neem geen koffie meer na 15:00 uur om ervoor te zorgen dat je de volgende nacht een goede nachtrust hebt: cafeïne blijft namelijk tot 7 uur in je systeem.

FEMFEM Werkdag ADE

Haal het beste uit je lunchbreak

Kies voor een voedingrijke, lichte lunch. Neem een lunch waarin veel vitaminen, granen en eiwitten zitten om wederom een suikercrash te voorkomen. Loop tijdens je pauze even een rondje. De frisse lucht en het frisse licht zijn belangrijke onderdelen van het optimaliseren van je lunchpauze omdat hierdoor de temperatuur in je lichaam stijgt. Hierdoor ben je scherper.

Verdeel je taken op basis van zwaarte

Bekijk ’s morgens welke taken het zwaarst en het lichtst zijn. Plan aan de hand hiervan de dag vol. Doe je zware taken eerst, de uren in de ochtend zijn het meest effectief. Verplaats je lichte dagen naar het einde van de dag. Wanneer je te weinig hebt geslapen heb je maar een korte concentratieboog. Zorg er daarom voor dat je de korte taken, zoals het beantwoorden van e-mails en dergelijke doet op het einde van de dag, wanneer je minder productief bent.

Zo. Die dag heb je weer overleefd. Belangrijk voor de volgende avond is dat je een goed nachtje slaap hebt, anders kun je hier de volgende dag op het werk nog onder leiden.