Ondertussen zijn we er al een tijdje achter dat yoga niet alleen voor alle zweverige types is. Ondanks dat het van ouds af aan wordt gezien als een religie, is bewezen dat het daarnaast ook gewoon een heel erg goede workout is en je er je lichaam ontzettend mee kunt uitdagen. Yoga is niet makkelijk en uitgedaagd wordt je zeker. Het mooie van deze workout is alleen dat je niet verder hoeft te gaan dan je eigen grenzen en dat meedoen belangrijker is dan “de beste zijn”. Bij de meeste houdingen zijn er combinaties van wat makkelijkere en wat pittigere varianten, waarin je zelf kunt kijken wat voor jou passend is. Bij elke oefening zul je merken dat sommige houdingen wat makkelijker worden en dat je jezelf zal verbazen over de vooruitgang die je boekt.

Voordat je aan je eerste yoga workout begint, of voor diegene die net begonnen zijn, is het misschien handig om wat te weten over de verschillende soorten yoga zoals: Waar zijn de verschillende soorten goed voor, waar wordt de focus op gelegd tijdens de sessies en wat is yoga?

yoga als workout header FEMFEM

Ashtanga

Ashtanga yoga is het geen dat vaak wordt bedoeld als er over “power-yoga” gesproken wordt. Deze vorm is erg dynamisch en biedt veel voordelen voor de fysieke maar ook de mentale gezondheid. Ashtanga staat bekend om sessies waarin wordt gewerkt met series van houdingen achterelkaar. Denk bijvoorbeeld aan de zonnegroet. De series zijn zo opgebouwd dat elke houding een voorbereiding is op de volgende houding, hierdoor vloeien ze makkelijk in elkaar over. Belangrijk bij deze vorm is ook het letten op de ademhaling tijdens het uitvoeren van de series. Je wisselt van houding tijdens een uitademing en probeert tijdens elke inademing wat dieper in je houding te komen. Omdat er verder geen pauzes zijn tussen de houdingen ontstaat er een soort flow waar je in komt.

Hatha 

De meest beoefende en klassieke vorm van yoga is Hatha. Dit is de vorm die meestal bedoeld wordt als er over “yoga” gesproken wordt. Deze vorm staat bekend om het verkrijgen van een goede gezondheid, lenigheid en kracht. Tijdens Hatha yoga worden de houdingen waarmee je werkt eigenlijk geïsoleerd. Je hebt dus geen series waarin de houdingen achter elkaar door worden gevoerd zoals bij Ashtanga yoga wel het geval is. Je houdt de houdingen 1 tot 3 minuten vast en hebt hierbij een normale ademhaling. De reeksen die je uitvoert worden vaak uitgezocht op basis van het niveau van de groep. Het tegenwoordig populaire Hot-yoga, is ook gebaseerd op de vorm Hatha. De vorm van yoga wordt dan uitgevoerd in een ruimte waar het 40graden is.

yoga workout header

Yin 

De houdingen die je bij deze vorm van yoga aanneemt zijn vooral gericht op het versterken en het versoepelen van bindweefsel en gewrichten: ze rekken dieperliggende spieren en maken het bekkengebied los. Yin yoga is daarom ook een vorm die erg goed is voor bijvoorbeeld topsporters en iedereen die veel aan fitness doet, omdat zij later vaak sneller last krijgen van hun gewrichten. Waar je bij de meeste sporten je spieren aan- en ontspant gaat het er bij Yin yoga om dat je zoveel mogelijk spieren loslaat. Je houdt de houdingen dan ook iets langer vast dan tijdens bijvoorbeeld Hatha yoga. Vaak beginnen de houdingen bij 3 minuten tot een max van 5 minuten, hetgeen je lichaam ontzettend uitdaagt.

Kies de vorm van yoga die bij jou past

De makkelijkste manier om er achter te komen welke vorm van yoga jij het fijnste vindt is doormiddel van proeflessen. Ben jij iemand die houdt van een high intensity work out dan vindt je Ashtanga waarschijnlijk heel fijn, maar als jij je liever wat meer op lenigheid en kracht wilt focussen past Hatha misschien meer in jouw straatje. Yin is daarentegen voor de stabiliteit en je gewrichten een echte aanrader en omdat je de houdingen zo lang vast moet houden wordt je uithoudingsvermogen en kracht ook ontzettend uitgedaagd. Uiteindelijk moet je zelf voelen wat het beste bij jou als persoon past en wat jij het fijnste vind om te doen vroeg in de ochtend of juist ’s avonds na je lange werkdag.

Naast yoga ook op spiritueel niveau jezelf ontwikkelen? Lees dan hier over Mindfulness