Met een carrière waar jonge meiden van dromen, zoals het presenteren van grote programma’s en een plek in de Tweede Kamer om het recht op abortus aan te vechten, timmert Dzifa Kusenuh keihard aan de weg. Speciaal voor Women’s Day spraken we in samenwerking met C&A met de talentvolle Dzifa en kregen we tig goede adviezen.

dzifa hoofdbeeld

FEM FEM X CA (1)

Manifesteren kun je leren

Van top tot teen gehuld in een matchende spijkerrok met bijpassende spijkertop én met een big smile op haar gezicht, begint Dzifa met haar inspirerende verhaal. De 29-jarige heeft een carrière waar andere vrouwen van dromen – en dit is haar absoluut niet zomaar aan komen waaien. Al vanaf het moment dat de jonge Dzifa begon met presenteren, had ze een doel voor ogen. “Ik wilde 3 Op Reis presenteren, maar volgens anderen was het te ambitieus”, lacht ze. Toch besloot ze haar doel te manifesteren. “Dat klinkt superzweverig, maar het hielp echt.”

Als er iets is wat Dzifa aan andere vrouwen wil meegeven, dan is het dat je dingen gewoon de wereld in moet slingeren. “Je moet tegen heel veel mensen zeggen dat je iets wil bereiken. Je doelen uitspreken, dat gaat je echt verder helpen.”

‘Mijn moeder gaf mij het allerbeste adviezen’

Droom jij groot, maar denk je simpelweg dat je nog véél te jong en onervaren bent, dan is dat volgens de presentatrice de verkeerde instelling. “Ik dacht altijd: ik moet nog meer ervaring opdoen, omdat ik nog niet genoeg zou weten. Maar juist die frisse kijk is super waardevol, dat hebben oudere mensen niet.”

Bang voor een afwijzing? Niet nodig, volgens Dzifa. “Een afwijzing is eng, maar dat ben je ook zo weer vergeten. Faal je? Dan ben je al halverwege het succes.”

Zo stelde ook haar moeder vroeger, de vrouw die Dzifa als haar rolmodel bestempelt, dat je nooit moet liegen tegen jezelf. “Eerlijkheid naar andere mensen toe, is het allerbelangrijkst. Het is oké om nog niet aan de top te zijn, als je het maar durft toe te geven. Vraag om hulp als je het nodig hebt, of geef het aan als je iets spannend vindt. Dit gaat je verder helpen.”

Strijden om serieus genomen te worden

Iets minder overthinken en iets meer doen, dat is volgens Dzifa de manier om verder te komen. Daarnaast is er nóg iets waar vrouwen aan moeten werken. “Als vrouw moet je harder strijden om serieus genomen te worden.”

“Een opmerking in een vergadering? Dat doen we vaak met een glimlach aan het eind. Je mening ergens over geven? Dan eindigden we toch vaak met een ‘haha’. Daar moeten we aan werken, je hoeft niet altijd alles lief te zeggen. Stop met het verpakken van alles in een lieve boodschap, maar wees krachtig en zeg wat je wil zeggen.”

Tip van Dzifa: begin eens met het kijken naar je eigen e-mails. “Als iemand iets vraagt wat ik niet wil, dan antwoord ik niet met ‘sorry, ik ga het helaas net niet redden’, de boodschap moet duidelijk zijn: ‘bedankt voor je aanvraag, maar ik heb geen interesse’. Dit wordt juist héél goed ontvangen, het zorgt namelijk voor duidelijkheid. 

dzifa kusenuh

Schermafbeelding 2024-03-07 om 15.38.13
Schermafbeelding 2024-03-07 om 15.38.20

Verkrijgbaar vanaf 15 mei bij C&A

‘Geef die complimenten aan een andere vrouw’

Werken aan je eigenwaarde én harder worden als vrouw: dat is een ongoing process voor Dzifa. De presentatrice is een grote supporter als het gaat om vrouwenrechten, zo zette ze zich keihard in voor het recht op abortus en omringt ze zich het allerliefst met een grote groep vrouwen om zich heen.

“Sisterhood babessss, als vrouwen samenkomen, dan gaan dingen gewoon goed”, vertelt ze stralend. “Het klinkt misschien cliché, maar ik heb het idee dat er iets magisch ontstaat als er vrouwen bij elkaar komen.”

Enne, hoe moeten we een sisterhood verder voortzetten? “Het beste compliment is toch om van een andere vrouw te horen dat je outfit of make-up er geweldig uitziet? Geef een vrouw gewoon wat vaker een compliment, het gaat haar dag echt goed maken.”

In samenwerking met C&A