Tegenwoordig zijn we steeds meer bewust van de manier waarop we leven en de impact die we hebben op de aarde. We gebruiken geen plastic rietjes meer; nemen onze eigen katoenen tas mee naar de supermarkt en scheiden netjes ons afval. Het liefst passen we een duurzame lifestyle toe in alle aspecten van ons leven, maar toch blijft dit lastig. We zijn immers millennials en willen alles uit ons leven halen. Een last minute vliegticket naar een tropisch oord zullen we dan ook niet snel afslaan – en gelukkig hoeft dat ook niet. Vandaag vertellen we je alles over duurzaam reizen: wat het is en of het wel écht kan.

duurzaam reizen

Wat is duurzaam reizen?

Als we het gaan hebben over duurzaam reizen is het handig om uit te leggen wat de term daadwerkelijk betekent – er zijn namelijk een hoop misconcepties. Om de term te begrijpen gingen we in gesprek met Marianne Gybels, hoofd duurzaamheid bij Booking.com. Als leider in de reisbranche gelooft Booking.com erin dat ze een enorme verantwoordelijkheid hebben om duurzame keuzes makkelijker te maken, voor zowel reizigers als partners. Marianne is expert op het gebied van duurzaam reizen en kon al onze meest brandende vragen beantwoorden. Want kan duurzaam reizen wel écht of is de term gebrekkig?

Volgens Gybels is duurzaam reizen all about het beter maken van de plekken die we bezoeken in vergelijking met hoe we de plek aantroffen bij aankomst. Duurzaam reizen gaat dus niet alleen om het verminderen van onze impact (wat velen wel denken), maar ook om het maken van een positieve impact. Want laten we eerlijk zijn, niemand wil zwemmen in een zee van plastic?

Nog nooit eerder is er zoveel aandacht geweest voor de impact op de aarde die reizen met zich meebrengt. Booking.com ziet dit daarom als kans om hun duurzaamheids voornemens om te zetten in daden. Het reisplatform gelooft erin dat reizen je horizon kan verbreden, barrières kan wegnemen en mensen kan samenbrengen, mits lokale gemeenschappen milieu en biodiversiteit daarbij gerespecteerd wordt. We couldn’t agree more!

Hoe reis je duurzaam?

Duurzamer reizen is dus mogelijk en hoeft helemaal niet ingewikkeld of duur te zijn. Volgens Marianne, hoofd van duurzaamheid bij Booking.com, is het ook nog eens belangrijk om meer duurzaam te reizen. Dit om de planeet te redden voor toekomstige generaties. Je wilt immers wel dat jouw kinderen (en kleinkinderen) ook nog van deze aarde kunnen genieten. Neem deze tips mee voor je volgende reis.

#1 De plek

Ga je voor een populaire bestemming met enorm veel toerisme of kies je voor een rustigere plek? Overweeg eens een onontdekte vakantiebestemming waar de inwoners kunnen profiteren van jouw bezoek!

#2 De datum

Ga je tegelijkertijd met heel Nederland (en de rest van de wereld) op vakantie? Of ben je slim en ga je buiten het seizoen. Het laatste zal ervoor zorgen dat de bestemmingen minder last zullen hebben van overtoerisme. Zelf zal je ook nog eens een betere ervaring hebben omdat het een stuk rustiger is en meer authentiek aan zal voelen. Win-win!

#3 Vervoer

Het is algemeen bekend dat het vliegtuig funest is als je duurzamer wilt reizen. Misschien kun je wel met de trein naar je bestemming gaan! Is het vliegtuig je enige optie? Dan zijn er een hoop manieren waarop je de uitstoot kunt compenseren. Zo kun je een bijdrage leveren aan projecten die bijvoorbeeld het ecotoerisme ondersteunen. Mocht je dus een vliegticket boeken, let er dan wel op dat je zoveel mogelijk rechtstreeks vliegt en talloze overstappen vermijd; je niet voor een paar dagen op en neer vliegt; je gebruik maakt van een sorteerfunctie die je helpt met zoeken naar een vlucht met minder uitstoot; en dat je natuurlijk tijdens je reis bewust en verantwoord leeft.

#4 Besteding

Waar geef je je geld aan uit als je op vakantie bent? Support your locals, baby! Probeer zoveel mogelijk lokale restaurants te bezoeken, zo maak je ook nog eens op een authentieke manier kennis met de gemeenschap. Vermijd de toeristische trekpleisters ten allen tijde. Niemand zit te wachten op vakantiefoto’s met 20 toeristen op de achtergrond…

#5 Verblijf

Maak voor jezelf van tevoren de keuze om een duurzaam verblijf te boeken. Dit kan bijvoorbeeld via Booking.com – ze hebben immers een “Duurzam Reizen-badge”, wat het eerste wereldwijde betrouwbare duurzaamheidswaarmerk is. Via de site van Booking.com filter je snel en gemakkelijk op duurzame verblijven. Op deze manier is het appeltje eitje om een duurzame keuze te maken.

De beste duurzame vakantiebestemming

Zeg je duurzame vakantiebestemming? Dan zeg je Costa Rica. Je zult het haast niet geloven, maar op Booking.com heb je meer van 470 (!) accomodaties in Costa Rica die een Duurzaam Reizen-badge hebben behaald. We zetten de pareltjes voor je op een rijtje zodat je zelf niet meer uren hoeft te scrollen. Don’t get us wrong, als je dat wél wilt snappen we je ook helemaal.

Finca Paraiso Mountain Retreat

Op dit plekje kom je helemaal tot rust. Het optrekje heeft een beoordeling van 9,8 wat ontzettend hoog is én een duurzaamheids-badge. Dit optrekje is omringd met een prachtige tuin vol met tropische planten en bloemen en in de ochtend zal je wakker worden door het gefluit van de vogeltjes.

finca paraiso mountain retreat Finca Paraiso Mountain Retreat 2

Finca Rosa Blanca Coffee Farm and Inn

Deze plek is in één woord spectaculair. Het optrekje inclusief restaurant, overloopzwembad op een heuvel en bar bevindt zich op 10 kilometer van luchthaven Juan Santamaria. Je kunt hier op biologische koffietocht gaan, jezelf wat quality time gunnen in de spa of vogels spotten.

Finca Rosa Blanca Coffee Farm and Inn Finca Rosa Blanca Coffee Farm and Inn 2

Ecolirios Boutique Hotel and Spa

Voor wie een beetje luxe wil is dit de perfecte plek. Deze plek heeft een prachtig en modern design en ziet er ook nog eens super stylish uit. Dit optrekje ligt in Guácimo en heeft alles wat je hartje begeert: een restaurant, bar en natuurlijk een spa. De kamers zijn van alles voorzien. Zo krijg je je eigen badkamer, badjassen en beddengoed. Op en top luxe!

Ecolirios Boutique Hotel and Spa Ecolirios Boutique Hotel and Spa 3

Begint het bij jou ook al te kriebelen om een vakantie te boeken naar een tropisch oord? We don’t blame you! Mits je de plek ietsje beter achterlaat dan je hem hebt aangetroffen natuurlijk. Boek nu je volgende vakantie via Booking.com en vergeet natuurlijk niet de Duurzaam Reizen-accomodaties filter. 😉