Je kent het oud Nederlandse gezegde “twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen” vast wel. Oftewel, een relatie met een persoon van een ander geloof kan echt niet. Maar hoe belangrijk is het om compatible te zijn op het gebied van geloof, culturele achtergrond en gender met je partner? En wat doe je als twee culturen met elkaar clashen? ‘Emma – The Sleep Company‘ ging in gesprek met 2 stellen.

In een relatie is het erg belangrijk dat je waarden en normen deelt met je partner. Maar betekent dit ook dat je hetzelfde geloof, culturele achtergrond en gender moet hebben, of kan je ook een goede relatie hebben als jullie enkel dezelfde interesses en mindset delen? Sterker nog: kan het misschien je relatie versterken als je beide een andere achtergrond hebt? Inmiddels is het 2022, en dus gingen wij na of dit ‘oude’ Nederlandse gezegde nog klopt.

Hoe is het om een relatie met iemand met een ander geloof te hebben?

Een relatie tussen twee mensen met een ander geloof, andere culturele achtergrond of met juist hetzelfde gender komt steeds vaker voor. Maar ondanks dat dit ‘het nieuwe normaal’ is in sommige delen van de wereld zijn sommige mensen er nog niet comfortabel mee. Mensen vragen zich af wat er gebeurt als de religie van de ene persoon tegenover de religie van de ander staat? Hoe je omgaat met familieleden die de cultuur van je partner niet supporten? En hoe krijg je kinderen als je beide vrouw bent? Natuurlijk komen er uitdagingen bij kijken als je een interreligieuze relatie hebt, maar sommige problemen zijn onvermijdelijk wanneer twee mensen samenkomen – ongeacht geloof, cultuur en gender.

Volgens onderzoek zijn interreligieuze koppels zelfs beter in communiceren dan koppels die hetzelfde geloof hebben. Samen met Emma – The Sleep Company gingen we in gesprek met twee stellen over hun interreligieuze relatie. Want als het aan Emma ligt is het Nederlandse gezegde behoorlijk achterhaald.

Nine & Shamir

Shamir vertelt dat hij Nina als een liefdevolle, energieke en sexy vrouw ziet. En als Nine aan Shamir denkt dan voelt het als ’thuiskomen’. De twee voelden gelijk een goede energie bij elkaar. Nine omschrijft Shamir als een ‘stabiele rots’ waar ze omheen kan fladderen af en toe. Plottwist: Nine ging zelf op één knie om Shamir ten huwelijk te vragen. Zijn reactie? “Hou je bek?” Maar of course he said yes. 

Emma The Sleep Company
Emma The Sleep Company

Roos & Rosa

Rosa begint haar verhaal eerlijk, “het voelt wel alsof ik mezelf kan zijn bij jou. Dat heeft wel lang geduurd, want ik heb echt wel onzekere periodes gehad. Dat ik dacht: goh, horen we wel bij elkaar?” Rosa omschrijft Roos als een lief persoon wie altijd voor haar klaarstaat. Ze vindt haar geweldig en is blij dat ze haar vriendin is. Roos zegt over Rosa dat ze een heel mooi persoon is. Ze is zoekende wie ze is maar daarin vindt ze haar heel sterk. De dingen die ze mooi vinden aan elkaar zijn niet alleen de neus en het haar, maar ook het dingen doen die buiten je comfort zone liggen en dat de ander stiekem een beetje verlegen is. Roos en Rosa zijn al twee jaar samen, en ondanks dat het niet altijd even makkelijk is geweest voor het stel, bleven ze elkaar altijd supporten. Dat is waar echte liefde uiteindelijk om draait, right?

Emma The Sleep Company
Emma The Sleep Company

Dit zijn slechts twee verhalen die laten zien dat interreligieuze relaties – en dus stellen die een verschillende cultuur, geloof of achtergrond hebben – elkaars leven juist kunnen verrijken. Want uiteindelijk bestaat er liefde in elke religie, maar heeft liefde zelf geen religie. Dit is precies het verhaal wat Emma – The Sleep Company wil vertellen met de campagne ‘Awaken Your Best‘. In het bedrijf zijn mensen werkzaam uit meer dan 65 landen, met allemaal hun eigen cultuur, religie, educatieve achtergrond, mindset en perspectief. Allemaal dragen ze bij aan het bevorderen van jouw slaap. Dus, niet alleen door het zorgen van een goede nachtrust, maar ook door het omarmen van je naasten, haal je het beste in jezelf naar boven. 😉