Afvallen: we weten bijna allemaal hoe moeilijk dat kan zijn. En ook al vliegen er soms wat kilo’s af, ze komen er met dezelfde gang vaak weer aan. De 42-jarige Mirjam had na jarenlang jojoën nog maar weinig vertrouwen in haar afvalproces. Toch lukte het. In een half jaar tijd viel ze dankzij déze methode maar liefst 30 kilo af.

‘Ik herkende mezelf niet meer’

We hebben waarschijnlijk allemaal wel eens een oude foto gezien en gedacht: wat was ik daar slank. Wanneer je door de jaren heen steeds een beetje aankomt, zal de verandering van je lichaam waarschijnlijk niet erg opvallen. Ook Mirjam kan hierover meepraten. “Ergens voelde en zag ik natuurlijk wel dat ik zwaarder was geworden. Toch schrok ik toen de weegschaal een half jaar geleden 105 kilo aangaf. Hoe heb ik het zover kunnen laten komen?”

‘Te hijgen als een paard’

Onzekerheden kende Mirjam nog wel van vroeger, maar al een lange tijd had ze haar eigen uiterlijk geaccepteerd. “Ik ben vroeger wel onzeker geweest over mijn gewicht, maar sinds een aantal jaar denk ik anders over mijn uiterlijk. Als veertiger sta ik anders in het leven, ik wil me niet verstoppen. Dit ben ik, en daar moet je het mee doen.”

Kilo’s verliezen was volgens Mirjam dan ook niet nodig vanwege onzekerheden, maar vooral door lichamelijke problemen. “Dat ik wilde afvallen, kwam vooral door mijn slechte gezondheid. Mijn gewicht werkte me steeds meer tegen. Het lukte me ’s ochtends amper om mijn schoenen aan te trekken en bovenaan de trap stond ik te hijgen als een paard.”

“In de zomer zweette ik enorm en vanwege mijn buik had ik smetplekjes. Wat ik misschien nog wel het moeilijkste vond, was dat ik niet meer kon wandelen. Mijn man en ik maakten altijd lange wandelingen en daar genoot ik enorm van. Vorig jaar lukte dat ineens niet meer. Ik had een slechte conditie en mijn knieën en heupen deden zeer. Ik wist: als ik weer wil kunnen wandelen, móét ik afvallen. Mijn doel? Een gewicht van 75 kilo, maar vooral: een gezond lichaam.”

Mirjam voor afvallen nederlandse methode

Vier zwangerschappen

Zet je een kind op de wereld, dan heeft je lichaam heel wat moeten doorstaan. Mirjam werd trotste moeder van vier prachtige kids, wat ervoor zorgde dat haar lichaam veranderde. Niet alleen de zwangerschappen waren een aanslag op haar lichaam, ook kreeg Mirjam behoorlijk wat gezondheidsklachten waardoor ze veel vocht vasthield. “Ik kwam op een punt dat ik alles in mijn mond stak. Ik ben toch al te zwaar, dacht ik, dat kan er ook nog wel bij.”

Ongezond dieetverleden

Mirjam besloot niet bij de pakken neer te zitten en probeerde dieet na dieet uit. Zo viel ze 34 kilo af met een crashdieet waarbij ze 800 calorieën per dag mocht eten. Dunner werd ze naar eigen zeggen wel, maar fitter absoluut niet. “Ik voelde me zo slap als een vaatdoek”, vertelt ze over die periode. Na meerdere jaren jojoën was Mirjam ten einde raad. “Toen bleek dat ik 105 kilo woog, had ik dus geen flauw idee hoe ik dat moest aanpakken. Het moest anders, maar hoe?”

Via Facebook vond Mirjam een artikel over een vrouw die met de 3 Weken Afslank Challenge veel was afgevallen. “Dit kan het weleens zijn voor mij, dacht ik tijdens het lezen. Er is goed over nagedacht en het is gemaakt door twee Nederlanders, waardoor het voor mij heel dichtbij voelde, en het verhaal klonk realistisch: niet alleen mooie praatjes, maar ook de boodschap dat je je leefstijl écht moet omgooien.”

“Alles werd zo duidelijk uitgelegd dat ik precies wist wat ik wel en niet kon eten. Een voorgekauwd plan, dat was precies wat ik nodig had. Ik hakte de knoop door, schafte de challenge aan en besloot: nú gaat het veranderen.”

Positieve eerste ronde

Mirjam besloot er keihard voor te gaan en hield zich strikt aan het programma. Tijdens de eerste ronde van haar afvalrace besloot Mirjam zich strikt aan het plan te houden – en dat wierp z’n vruchten af.

“Na een aantal dagen was ik al een paar kilo kwijt, ook al was het eerst vooral vocht. Ik zag resultaat, en dát was belangrijk. In de eerste ronde viel ik uiteindelijk 8 kilo af, waardoor ik meteen weer onder de honderd kilo zat.”

Borrels laten staan

“In het begin was ik streng voor mezelf – soms te streng – en durfde ik amper iets anders te eten dan op de planning stond. Na een tijdje vond ik meer rust. Ik speelde wat met de recepten of verschoof een gerecht naar een andere week. Zo vond ik langzaam mijn eigen weg.”

Mirjam ontdekte veel tips en tricks over het afvallen op een gezonde manier. Ook ontdekte Mirjam iets anders interessants. Waar ze voorheen nooit een borrel (inclusief borrelhapje) afwees, is dit nu wel anders. “We associëren borrels, hapjes en taartjes al snel met gezelligheid. De gedachte dat er altijd hapjes op tafel moeten, wánt dat is gezellig, heb ik afgeleerd. Nog steeds vinden mensen het ongezellig als ik op een verjaardag een taartje afsla. Hoezo, ik ben er toch?”

‘Het doel was 75 kilo wegen’

Het doel van Mirjam was 75 kilo wegen – en dat doel was lastiger te bereiken dan verwacht. Waar het afvallen in het begin zo snel ging, vlogen de laatste kilo’s er maar met moeite af. Uiteindelijk gaf de weegschaal na zes maanden tijd haar streefgewicht aan. “Het was gelukt! Dertig kilo lichter, in zes maanden tijd.”

Mirjam na afvallen nederlandse methode

In no time pakte Mirjam haar telefoon en deelde de voor- en nafoto’s in de Facebook-groep. De positieve reacties stroomden binnen en dit maakte Mirjam ontzettend blij. “Fijn dat mijn resultaat anderen motiveert, want ik weet hoe belangrijk dat is.”

Fitter dan ooit

Van de trap afrennen tot aan veters strikken zonder te puffen: Mirjam voelt zich beter dan ooit. Sterker nog, de laatste keer dat ze zich zó fit voelde, is volgens Mirjam in de periode voordat ze kinderen kreeg.

Of ze bang is voor een terugval? Absoluut niet. “Dit is gewoon hoe ik nu leef. Het is geen dieet, maar een leefstijl. Een groot verschil met vorige diëten is de nazorg. Ik weet precies wat ik moet doen als ik uit eten ga, een verjaardag heb of met mijn gezin mee wil eten. Door de cheatmaaltijden in de challenge voel ik me niet meer schuldig als ik wat lekkers eet. Je leert bewust keuzes maken, zonder een rotgevoel. Sinds ik met de challenge begon, heb ik geen moment honger gehad. Een paar kilo aankomen is helemaal niet erg, want ik weet nu hoe ik het weer in balans breng. Veel vrouwen noemen het eetrust. Zo ervaar ik dat ook.” Wauw!

Klik hier voor meer informatie over de 3 Weken Challenge van Een Maatje Minder.