Een pensioen opbouwen: het lijkt misschien niet het meest spicy of gezellige onderwerp om je op te focussen, maar is wel héél belangrijk. Om je toekomst er rooskleurig uit te laten zien kun je maar beter snel beginnen met het opbouwen van een vermogen. Komt-ie dan, een spoedcursus centen sparen voor de toekomst in 3,2,1…

aanvullende pensioenopbouw nationale nederlanden

Vermogen opbouwen voor je future self

Dacht je dat je als twintiger of dertiger nog hoeft te peinzen over een vermogen opbouwen naast je pensioen? Think again. Zodra je bent begonnen met werken, is het slim om een blik op de toekomst te werpen. Ook rond je zestigste wil je nog een leuk leven hebben, en – we kunnen er niet omheen – daarbij speelt geld ook een rol. Denk bijvoorbeeld aan met een camper de wereld rondreizen, het hele jaar door chillen in een warm land of je kleinkids overladen met cadeautjes: dat gaat in de kosten lopen.

Het opbouwen van een vermogen klinkt ingewikkeld, maar dat hoeft het absoluut niet te zijn. Tegenwoordig zijn er manieren om je geld op een veilige plek te sparen en kun je een vermogen opbouwen om je AOW (Algemene Ouderdomswet) en pensioen aan te vullen.

#1 Sparen

Erg voor de hand liggend, maar wel de basis om een vermogen op te bouwen, is uiteraard sparen. Bij Nationale-Nederlanden kun je met aanvullende pensioenopbouw je eigen vermogen opbouwen. Hier maak je namelijk makkelijk gebruik van een bankspaarrekening. Dit is een geblokkeerde rekening, waarbij je zelf kunt bepalen wat er met je spaargeld gaat gebeuren, zonder dat je in de tussentijd iets kunt opnemen.

Wil je enkel en alleen een bedrag per maand sparen? Helemaal goed, dat kan op deze rekening. Ook kun je zelf kiezen of je een vaste of variabele rente op je spaargeld hebt. Zo weet je zeker dat je altijd een extraatje achter de hand hebt, naast je AOW en pensioen.

#2 Beleggen

De bankspaarrekening van Nationale-Nederlanden biedt echter nóg meer mogelijkheden om vermogen op te bouwen. Zo kun je zelf kiezen of je het geld op deze rekening spaart, belegt of er een combinatie van maakt. Pensioenbeleggen is een manier om in je toekomst te investeren en een vermogen op te bouwen. Als je namelijk vroeg start met pensioenbeleggen, kun je meer aanvullend pensioen opbouwen. Dit is het bedrag waar je later je AOW en pensioen mee aanvult.

Kies je ervoor om te beleggen? Dan doen de experts van Nationale-Nederlanden er alles aan om een zo goed mogelijk rendement te behalen, met het risico dat bij je past. Extra fijn: je kunt dit elk moment weer aanpassen. Krijg je spontane paniek bij het woord beleggen, dan kunnen we je geruststellen. Je hoeft namelijk op deze manier niet zelf niet je hoofd te breken over ingewikkelde beleggingsstrategieën. De experts houden rekening met de veranderende wereld, zoals het milieu, sociale factoren en goed bestuur, om uiteindelijk jouw vermogen te laten groeien. Ook staat de lifecycle-methode altijd aan, dat betekent dat er rekening wordt gehouden met het risico van je beleggingen, naarmate je doeldatum dichterbij komt.

#3 Belastingvoordeel

Nog een tip voor het opbouwen van vermogen, is het rekening houden met belastingvoordeel. Elk jaar mag je van de Belastingdienst tot een bepaald bedrag met belastingvoordeel inleggen voor je pensioen. Je mag dit bedrag aftrekken van je belastbaar inkomen, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Daar komt nog bij, over het saldo op je pensioenrekening ben je geen vermogensbelasting verschuldigd. Kortom, je kunt behoorlijk wat fiscaal voordeel krijgen, wat je bij een gewone spaar- of beleggingsrekening niet hebt.

De jaarruimte bepaalt welk bedrag je mag aftrekken bij je belastingaangifte. Dit bedrag is afhankelijk van je inkomen en kun je berekenen aan de hand van je belastingaangifte over het vorige jaar en je Uniform Pensioenoverzicht (UPO) over het vorige jaar, deze krijg je van je pensioenuitvoerder. Ben je zzp’er? Dan heb je je jaarrekening nodig. Daarnaast is er ook nog reserveringsruimte, dit is het bedrag dat overblijft als je in één of meerdere jaren niet al je jaarruimte hebt benut. Deze ‘onbenutte periode’ mag je inhalen tot tien jaar.

#4 Neem de tijd

Het laten groeien van een vermogen, beleggen om uiteindelijk je spaarrekening te laten groeien en belastingvoordeel, klinken als aantrekkelijke zaken. Dat is het ook, maar het is een gevalletje ‘lange adem’. Je vermogen zal echt niet in een rap tempo gaan groeien, maar zal met de jaren langzaamaan toenemen. Je kiest zelf hoe groot het risico van de beleggingsstrategie mag zijn, maar alsnog is een vermogen opbouwen, iets wat je niet over één nacht ijs moet laten gaan.

#5 Begin klein

Misschien ben je nog maar net begonnen met werken, heb je een torenhoge huur of probeer je als single je hoofd boven water te houden en is sparen onmogelijk? Dan hoef je het openen van een bankspaarrekening niet meteen van de baan te schuiven. Voor het opbouwen van een vermogen hoef je echt geen honderden euro’s per maand opzij te zetten, zo kun je bijvoorbeeld al beginnen met €50 per maand. Gaan je maandelijkse lasten omlaag of stijgt je salaris? Dan kun je het maandelijkse bedrag altijd verhogen. Iets is altijd beter dan niets.

Het openen van een rekening kan op drie manieren, online, telefonisch met hulp of met persoonlijk advies. De aanvullende pensioenopbouw van Nationale-Nederlanden is een overzichtelijke manier om je leven na je AOW-leeftijd een stukje prettiger te laten verlopen. Want eh… ook op deze leeftijd wil je nog kunnen shoppen, vakantie vieren en uiteten bij je favoriete restaurant, right?