Een uitstrijkje laten maken: je hebt er vast wel eens van gehoord, maar de kans groot is dat je er maar weinig vanaf weet. Toch is het belangrijker dan je denkt. Door een uitstrijkje te laten maken, ontdek je of je besmet bent met HPV. Dit virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken als je er niet op tijd bij bent. Reasons enough om je eens bij te praten over dit onderwerp.

HPV uitstrijkje

HPV

Het humaan papillomavirus aka HPV komt – schrik niet – bij 80 tot 90 procent van de mensen voor. Je kunt dus wel stellen dat bijna iedereen eens in zijn of haar leven besmet raakt met HPV. Meestal ruimt je lichaam het virus binnen twee jaar weer op, maar in sommige gevallen is dat dus niet zo.

Wanneer je lichaam dit virus niet goed opruimt, kan er een infectie ontstaan waardoor kanker aan de baarmoederhals, anus, keel, mond, vagina, penis en vulva wordt veroorzaakt.

Uitstrijkje laten maken

Hoe je erachter komt of je besmet bent met HPV? Je raadt het al, middels een uitstrijkje. Vrouwen krijgen vanaf hun dertigste levensjaar een oproep voor het bevolkingsonderzoek om een uitstrijkje te laten maken. Maarre, het wil niet zeggen dat alleen die doelgroep kans heeft op een besmetting. Ook bij jonge vrouwen komt het regelmatig voor dat er klachten als pijn of onregelmatig bloedverlies zijn. Er wordt dan niet meteen gedacht aan het maken van een uitstrijkje – en dat is een behoorlijk groot issue. 

Hoe bescherm je jezelf tegen HPV?

Je zou misschien denken dat je jezelf niet kunt beschermen tegen HPV, maar dat is onjuist. Drager van het virus zijn we dus bijna allemaal, maar de gevolgen kun je op deze manieren proberen te voorkomen:

1. Uitstrijkje laten maken

Daar hebben we ‘m: het uitstrijkje. Alle vrouwen tussen de 30 en 60 jaar worden eens in de vijf jaar uitgenodigd mee te doen aan een bevolkingsonderzoek. Val je (nog) niet in deze categorie? Dan kan je alsnog een uitstrijkje laten maken op eigen initiatief. Maak je je zorgen of heb je bepaalde klachten: neem dan altijd contact op met je huisarts om een uitstrijkje te laten maken.

2. Vaccinatie

Vaccineren tegen HPV? Dat is mogelijk. Omdat het veel voorkomt is een vaccinatie tegen HPV voor meisjes en jongens vanaf tien jaar opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Heb je deze vaccinatie vroeger niet gehad en zou je dat nu alsnog willen? Dan kan dat via je huisarts op eigen kosten.

3. Doe het veilig

Gebruik tijdens een vrijpartij altijd een condoom om de kans op een besmetting te verkleinen. Let op: een condoom beschermt niet voor de volle 100 procent. Het virus kan namelijk ook overgedragen worden als je in contact komt met de huid rondom de intimate parts van iemand die het virus bij zich draagt.

Samen tegen HPV

HPV is iets waar we te weinig vanaf weten en waar niet vaak over gesproken wordt, en daar moet verandering in komen. Hierom is de campagne Samen tegen HPV opgezet. Speciaal voor deze campagne spreken influencer Sophie Milzink, RTL Boulevard-presentator Lex Uiting en content creator Natalie Vijfhuizen met ervaringsdeskundigen over HPV.

Zowel de vriendin van Lex als Natalie kwamen zelf in aanraking met HPV. Natalie en Susan (de vriendin van Lex) hadden last van hevige bloedingen en steken in de vagina. Eindstand: het bleek om HPV te gaan. Speciaal voor deze campagne delen zij samen met Lex, Sophie en ervaringsdeskundigen alle ins and outs over HPV in een speciale YouTube-reeks. Geloof ons: dit is enorm leerzaam.