Beginnen met plantaardig eten klinkt voor veel mensen als iets wat heel moeilijk is om aan te beginnen. Stoppen met dierlijke producten eten is een grote stap. Maar met behulp van deze tips wordt deze stap maken een stuk makkelijker.

plantaardig FEM FEM

1. Bouw langzaam af

Direct overstappen op een plantaardig dieet is een enorme stap. Om het jezelf makkelijker te maken is het zeker aan te raden om rustig af te bouwen. Stop bijvoorbeeld eerst met vlees, dan met eieren en dan met zuivel. Een andere volgorde kan natuurlijk ook. Het heeft geen haast, bouw af op jouw eigen tempo.

2. Doe research

Voordat je veganistisch gaat eten is eerst onderzoek doen erg belangrijk. Veganisme kan erg gezond zijn als je het op de juiste manier doet. Let goed op welke voedingsstoffen je moet vervangen door ander voedsel dan je gewend bent. Wanneer nodig kan je ook een afspraak maken met een diëtist of de huisarts om te checken of plantaardig eten verstandig is voor jou. Google welke dingen je wel en niet mag eten of download een app om de boodschappen te controleren op dierlijke producten. Ouderwets ingrediëntenlijstjes lezen kan natuurlijk ook.

3. Bezoek vegan restaurants

Om gewend te raken aan jouw nieuwe lifstyle is op zoek gaan naar goede vegan restaurants een must. Dit is ook de perfecte manier om lekker plantaardig eten te ontdekken. Dit kan weer dienen als inspiratie voor in jouw eigen keuken.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Vegan Junk Food Bar™️ (@veganjunkfoodbar) op

 

4. Ligt je vrienden in

Uit eten gaan met vrienden of bij vrienden eten is best lastig als je net begint met plantaardig eten. Zeker als jouw vrienden wel vlees eten. Vertel je vrienden dat je deze verandering hebt gemaakt zodat ze rekening met je kunnen houden. Dit kan frustratie voorkomen voor jezelf en voor je vrienden.

5. Schaf een vegan kookboek aan

Inspiratieloos in de keuken? Een veganistisch kookboek in huis hebben is hier een goede oplossing voor. Vooral als je niet goed weet welke gerechten vegan zijn kan dit dienen als een fijne inspiratiebron.

6. Hou je doel voor ogen

De overstap maken naar een plantaardige lifestyle vergt veel doorzettingsvermogen. Probeer daarom je doel altijd voor ogen te houden en sta stil bij de reden waarom je dit doet. Als je het graag genoeg wil moet het je kunnen lukken.

7. Wees voorbereid op kritiek

Niet iedereen in jouw omgeving zal het eens zijn met jouw nieuwe levenswijze. Dat is niet erg want iedereen heeft natuurlijk recht op zijn eigen mening. Maar als mensen kritiek uiten over jouw keuze moet je dit niet jouw mindset laten beïnvloeden. Onthou dat jij deze keuze hebt gemaakt omdat je dit zelf graag wilde. Probeer op een respectvolle manier met mensen in gesprek te gaan en geef zo een goed voorbeeld.

8. Neem altijd een vegan snack mee

Het zal vast wel eens een keer voorkomen dat je ergens bent waar ze geen plantaardig voedsel voor je hebben. Om te voorkomen dat je in de verleiding komt om je nieuwe dieet te breken kan je het beste altijd een veganistische snack bij je hebben. Denk hierbij aan een stuk fruit, snoepgroente of een reep.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door WORLD OF VEGAN (@vegan) op

 

9. Onthoud dat vegan niet hetzelfde is als gezond

Veganistisch eten is over het algemeen een gezonde lifestyle, maar niet al het plantaardige eten is per se gezond. Oreo’s zijn een perfect voorbeeld hiervan. Veganistisch eten om af te vallen kan heel goed werken, maar niet al het plantaardige eten is dus gezond. Dat moet niet betekenen dat je jezelf nooit mag trakteren op wat lekkers. Steeds meer voedselmerken bieden veganistische opties aan. Zo heeft Ben&Jerry’s bijvoorbeeld heerlijk zuivelvrij ijs!

10. Wees lief voor jezelf

Wees niet te hard voor jezelf tijdens dit proces. Je levensstijl veranderen doe je niet van de een op de andere dag en dat is niet erg. Fouten maken is menselijk. Wees geduldig en blijf positief. Als je het wil bereik je jouw doelen, alleen kost dit soms wat meer tijd.