Acne kan onwijs vervelend zijn. Ben jij iemand die tegen puistjes aanloopt? Dan heb je waarschijnlijk al veel geprobeerd en allerlei (agressieve) middelen gebruikt. Wij hebben daarom deze 13 tips voor je op een rij gezet die met een kleine aanpassing in je routine, veel uitkomst kunnen bieden. Deze tips zijn gebaseerd op adviezen van cosmetisch arts Jetske Ultee. Wie weet heb je er nog niet eerder van gehoord en kan het je enorm helpen.

skinFEMFEM

Denk je alles te hebben geprobeerd? Lees dan toch even door. Waarschijnlijk zit er een tip tussen die je nog niet weet.

 1. Vervang regelmatig je kussensloop (om de twee dagen).
 2. Reinig je telefoon dagelijks met een alcoholdoekje. (Ik bespaar je de waarheid over de hoeveelheid aanwezige bacteriën op je telefoon.)
 3. Ga nooit naar bed zonder je gezicht te reinigen. (Wist je waarschijnlijk al maar toch altijd goed om te blijven doen.)
 4. Was altijd grondig je handen voordat je je gezicht wast, ook als je dit voor je gevoel recent nog had gedaan. Met je handen raak je (onbewust) meer aan dan je denkt en zijn een bron van bacteriën.
 5. Zoek hulp bij een huidtherapeut of je huisarts als je niet goed weet wat je moet doen.
 6. Reinig je kwasten voor je make-up wekelijks met babyshampoo en heet water.
 7. Puistjes en onderhuidse ontstekingen in je haarlijn kunnen komen door je shampoo of haarstylingsproducten, dus kijk daar ook eens naar.
 8. Eet alles met mate, en vervang voeding met “snelle suikers” zoveel mogelijk voor lage glycemische voeding.
 9. Bescherm je huid goed tegen de zon. De zon droogt je huid uit (waar van je misschien kan denken; hé mijn puistjes zijn nu minder- maar niets is minder waar), en maakt daarna dus extra talg aan.
 10. Heel veel kleine bultjes op het voorhoofd? Misschien zijn het wel gistpuistjes.
 11. Dure huidverzorging zegt écht niks over de kwaliteit. Gebruik vooral zo min mogelijk irriterende ingrediënten, bouw het gebruik op en test het vooraf op de binnenkant van je arm.
 12. Gebruik in plaats van een scrub met een korrel een product met daarin Salicylzuur. Salicylzuur wordt als exfoliant gebruikt voor de huid. Exfoliëren is een mooi woord voor het verwijderen van de dode huidcellen die zich voortdurend op je gezicht ophopen. Het grote nadeel van mechanisch exfoliëren (met een scrub met korrel) is dat ook de gezonde huid snel beschadigd wordt. En mocht het helpen, stop dan niet direct.