Als je merkt dat je midden in nacht aan het woelen bent en maar niet in slaap komt, kan dat verschillende oorzaken hebben. Ongeacht wat jouw geliefde nachtrust verstoort, het is cruciaal om te denken aan slaap als een teken van je gezondheid. Benieuwd wat er zou kunnen spelen in jouw geval? En wat je moet doen om zo snel mogelijk weer in slaap te vallen?

Schermafbeelding 2018-11-13 om 14.10.53

Cafeïne shot

Als je een normaal werkend leven hebt en uren van 9 tot 5 hanteert. Is het aantrekkelijk om veel cafeïne te drinken om een beetje levend te bleven. Het is eigenlijk beter om na lunchtijd over te schakelen op niet cafeïne houdende dranken. Nu is dit misschien niet wat je direct wil horen, maar dit spul blijft nog behoorlijk lang in ons systeem hangen. Doordat je dus vooral na de middag nog vrolijk doorgaat met het nuttigen van een kopje koffie. Kun je dit dus midden in nacht merken als je weer eens naar het plafond ligt te staren.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor alcohol. Nu denken veel mensen dat ze lekker in slaap komen van een goed glas rode wijn, en dit is misschien ook wel zo. Maar toch komt het regelmatig voor dat je toch rond een uurtje of 2 wakker wordt uit jouw ó zo heerlijke slaap. Kies in plaats van alcohol en cafeïne bijvoorbeeld kruidenthee of warme melk.

Matras

We zijn 1/3 van ons leven in slaap, dit is als je gaat berekenen een behoorlijk groot aantal jaren. Het is dus onwijs belangrijk dat je gaat investeren in een goed matras en bed. Een goede nachtrust staat gelijk aan goed wakker worden. Niets is zo vervelend als je niet lekker kunt liggen en je daarbij ook nog een rugklachten krijgt. Je zult vaker wakker liggen dan dat je heerlijk in slaap kunt doezelen. Ga dus altijd voor een matras dat wellicht wat duurder is, maar waarvan je weet dat je een goede bodem hebt voor je rug.

Omgevingsfactoren

Dat je ’s nachts wakker wordt, is eigenlijk onderdeel van een normaal slaappatroon. Iedere slaapcyclus duurt zo’n 60 tot 120 minuten. Wanneer je uit een cyclus komt, zit je vaak even tegen het wakker worden aan voordat je in de volgende cyclus belandt. Word je op zo’n moment gestoord, bijvoorbeeld door een geluid of je partner die beweegt , is de kans dat je wakker wordt groot. Ook kan het zijn dat je blaas net vol genoeg is dat je hierdoor uit je slaapt komt en je dus even een bezoekje aan de wc moet brengen. Iedere nacht rond dezelfde tijd wakker worden is dus heel frustrerend, maar wel een teken dat je biologische klok en slaap-mechanismes goed werken.

What to do

Word je ’s nachts wakker, maak je dan vooral niet te druk. Hoe gefrustreerder je wordt, hoe lastiger het is om weer in slaap te vallen. Lukt dit niet? Als je langer dan 15 minuten wakker bent en het gevoel hebt voorlopig nog niet in slaap valt, is het goed om even wat anders te doen. Ga je bed uit, maak een puzzel of lees een boek en ga pas je bed weer in als je je weer slaperig voelt. Belangrijk: wat je doet, moet je hersenen niet te veel stimuleren. Alle lampen en je laptop aan, is dus niet zo’n goed idee.

Blijft slapen een drama en word je ’s nachts zo vaak wakker dat je iedere ochtend moe wakker wordt? Een bezoekje aan de huisarts kan dan geen kwaad.

Lees ook: waarom gescheiden slapen goed voor je is