Niets is vervelender dan wanneer de dagen voorbij vliegen en je het idee hebt dat je eigenlijk niks af hebt gekregen. Ja, we kennen de struggle allemaal en het is mega irritant. Gelukkig geeft zogenoemde ‘zenmonnik’ Paul Loomans een aantal tips, die je helpen om productiever tijdens je werkdag te zijn.

1. Eat the frog

Oké, eat the frog klinkt een beetje vies. Gelukkig is het niet wat het lijkt. Het doorslikken van een kikker betekend namelijk dat je de dag begint door een taak die je blijft uitstellen te doen. We hebben allemaal wel die ene opdracht waar we dus écht geen zin in hebben: doe die dus first thing in the morning. De theorie achter deze techniek is vrij simpel. Hoe langer je een vervelend taakje uitstelt, hoe meer moeite het je uiteindelijk kost om hem dan toch uit te voeren. Zodra je over deze drempel heen bent, zijn de rest van je taken een feestje om uit te voeren. Zo ben je een stuk productiever tijdens je werkdag.

2. Witjes

Volgens Paul Loomans ben je een stuk productiever als je tijd vrijmaakt voor de zogenoemde ‘witjes’. Een witje is eigenlijk gewoon een taak waarbij je je niet hard hoeft te concentreren. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld koffiezetten, een wandelingetje maken of simpelweg even pauze nemen om voor je uit te staren.

Waarom tijd vrijmaken om je even níét te concentreren goed helpt? Het is heel simpel, dit helpt je namelijk om daarna weer gefocust verder te gaan. Push jezelf dus niet tot je bijna instort, maar neem af en toe een welverdiende pauze. Wissel dit ‘witje’ af van drie kwartier met een witje van tien minuten. Dit is hoe je aan het eind van de dag een inkak-momentje voorkomt én het werkt geweldig om productiever tijdens je werkdag te zijn.

3. Stel wekelijkse doelen

Last but not least geeft Paul als tip om wekelijks nieuwe doelen te stellen. Als eerste is het natuurlijk gewoon fijn om te weten wat je deze week wil bereiken. Zo kun je beter prioriteiten stellen en ‘nee’ zeggen tegen de onnodige dingen. Daarnaast helpt het je om minder overladen te worden met werk waar je dus écht geen tijd voor hebt.

Heb jij moeite met doelen stellen? Dan helpt het om deze zin af te maken: “Vrijdagavond lig ik tevreden in bed als…”. Schrijf vervolgens 1 à 3 doelen op, maar probeer het concreet te houden. Dit is hoe je voorkomt dat jouw doelen nog wekenlang bovenaan je to do list blijven staan. Denk dus niet te moeilijk: zelfs het opschonen van je computer of organiseren van je bureau kan een doel zijn. Volg deze drie tips en je zal merken dat je een stuk productiever tijdens je werkdag bent.

Lees ook: Stress op je werk? Zingen met je collega’s schijnt te helpen