Het ontbijt is voor velen van jullie de belangrijkste maaltijd op een dag. De maaltijd bepaalt in hoeverre jij die dag effectief door kan komen op je studie of werk. Veel mensen zijn al overgegaan op een wat meer veganistische leefstijl, door bijvoorbeeld bij de havermoutpap de melk te vervangen door plantaardige melk. Echter elke ochtend ontbijten met havermout kan gaan vervelen. Afwisseling is heel belangrijk. Daarom delen wij vandaag met jullie 4 lekkere vegan ontbijtjes voor wat meer variatie in jouw leefstijl! Deze ontbijtjes zijn niet alleen lekker maar ook gezond en gemakkelijk klaar te maken. Binnen mum van tijd heb jij een lekker vegan ontbijtje klaargemaakt!

1. Wafels met blauwe bessen

Ingrediënten:

  • 100 gram havermout
  • 220 ml plantaardige melk
  • snufje zout
  • kaneel
  • 50 gram blauwe bessen

vegan-waffels-femfem

Bereiding:

Maal de havermout in een blender fijn. Voeg vervolgens de plantaardige melk toe en een snufje zout. Meng dit totdat er een gladde massa ontstaat. Zet ondertussen het wafelijzer aan en bak de vegan wafels volgens de instructie van het wafelijzer. Serveer de wafels op een bord met de blauwe bessen en breng op smaak met wat kaneel.

2. Pancakes met fruit en yoghurt

Ingrediënten voor +/- 4 pancakes:

  • 65 gram kokosmeel/speltmeel
  • 180 ml plantaardige melk
  • Kaneel
  • 1 el kokosolie
  • 30 g fruit naar keuze (bijv. aardbeien, frambozen, bramen, blauwe bessen)
  • 40 ml kokosyoghurt

pancakes-vegan-breakfast-femfem

Bereiding:

Meng het meel met de plantaardige melk en de kaneel in een kom. Roer met behulp van een garde of lepel tot er een egaal beslag ontstaat. Verhit de kokosolie in een koekenpan en bak hierin de vegan pancakes. Bak de pancakes aan beide zijden goudbruin. Leg de pancakes vervolgens op een bord en stapel ze op elkaar. Serveer het met fruit naar keuze en de yoghurt.

3. Chocolade kokosmousse

Ingrediënten:

  • 1 rijpe banaan
  • ½ avocado
  • 30 gram rauwe cacao
  • 40 ml kokos yoghurt
  • 30 gram noten naar keuze

Ingrediënten:

Prak in een beslagkom de rijpe banaan. Halveer de avocado, verwijder de pit en lepel de avocado uit. Voeg vervolgens de rauwe cacao toe in de beslagkom. Pureer de drie ingrediënten met een staafmixer tot dat er een romige mousse ontstaat. Pak een klein glaasje (waar je normaal een toetje in serveert) en schenk hierin de chocolade mousse. Voeg hieraan de kokos yoghurt toe. Strooi tenslotte de noten over de yoghurt. Dit vormt de topping van jouw vegan chocolade kokosmousse.

chocolade-kokosmousse-femfem

4. Boekweit ontbijtpap

Ingrediënten:

  • 40 gram boekweit korrels
  • 150 ml plantaardige melk
  • 1 tl citroensap
  • kaneel
  • 25 gram noten naar keuze, gedroogd fruit of 15 gram pure chocolade 85% cacao

Bereiding:

Doe de boekweit korrels in een kom en schenk de plantaardige melk hierbij. Voeg wat kaneel een een eetlepel lijnzaad toe en meng dit goed door elkaar. Dek vervolgens de boekweit pap af met wat folie en laat een nacht in de koelkast staan. Schep de volgende ochtend de boekweit pap goed door elkaar heen en maak af met wat noten naar keuze, of wat gedroogd fruit of pure chocolade 85% cacao voor de topping.

pap-boekweit-vegan-femfem