De 5-secondenregel: je hebt het zelf vast vaak genoeg meegemaakt. Je hebt een heerlijk broodje gemaakt met alles erop en eraan en door een onhandig moment laat je alles op de grond vallen. Op dat moment voel je pijn, angst en irritatie allemaal tegelijk. Je grist ‘m razendsnel van de grond en schreeuwt ”5-secondenregel”. Doordat je hem voor de 5 seconden hebt opgeraapt stel je in feiten jezelf gerust en bepaal je dat je nog makkelijk het broodje kunt eten. Maar is dat eigenlijk wel echt zo? Zit er een kern van waarheid in of is het bijgeloof?

Schermafbeelding 2018-11-16 om 16.22.31
@tommyhilfiger

Feit of fabel?

Wetenschappers van de Aston University in Engeland verdiepten zich in het vraagstuk om ons voor eens en altijd te verslossen van de vraag die ons allen bezig houdt: klopt de 5-seconden regel?

Voor dit onderzoek werd er aan de proefpersonen gevraagd om brood, koekjes, pasta en snoep op diverse ondergronden te laten vallen. Op deze ondergronden zaten verschillende bacteriën, die je liever niet binnen wil krijgen. Vervolgend werd deze hoeveel bacteriën op het voedsel gemeten.

Uitslag?

Je verwacht het misschien niet, maar uit de onderzoeksresultaten blijkt inderdaad dat hoe korter etenswaren op de grond liggen, hoe minder bacteriën er worden overgedragen. Wat wel belangrijk is dat de textuur van de ondergrond een rol speelt. Want namelijk tapijt blijkt de ‘schoonste’ ondergrond te zijn, terwijl deze juist bekend staat als bacteriebom. Gelijk aan de andere kant staat dus de tegelvloer, en hierbij is het juist oppassen geblazen. Op deze vloer hechten bacteriën het snelst aan je eten.

Nu is dit natuurlijk niet een startteken om je eten op de grond te blijven laten vallen, want het is natuurlijk nooit écht goed. Volgens de onderzoekers moet je de vloer niet gaan vervangen voor een bord. “Het consumeren van voedsel dat op de grond viel, brengt nog steeds infectiegevaar met zich mee. Aangezien dat gevaar sterk afhankelijk is van de bacteriën die zich op dat moment op de grond bevinden. Maar de resultaten zullen wel als een opluchting komen voor de mensen die de vijfseconden regel al jaren toepassen.”