Alle kaasliefhebbers opgelet! Het begint weer een stuk kouder te worden, en hoewel dit in sommige gevallen een nadeel is, heeft het winterse weer zeker ook haar voordelen. We ‘mogen’ namelijk weer kaasfonduen! Yay! Hoe gezellig is het om met zo’n heerlijke pan aan tafel te zitten met je lover, vriendinnen of familie? Precies, heel gezellig! Wij kunnen niet wachten, dit weekend misschien? Wij zetten in ieder geval de lekkerste kaasfondues op een rijtje om zelf thuis te maken. Thank us later!

5x de lekkerste kaasfondues om zelf te maken FEM FEM

Klaar voor de start?

Voor alle onderstaande recepten, moet je eerst beginnen met het basisrecept. Want deze lekkerste kaasfondue recepten zijn een variant op de standaard Zwitserse kaasfondue. Smullen maar!

Wat heb je nodig?

  • 1 teentje Knoflook
  • 500 gr Franse Gruyère kaas 47+
  • 300 gr Geraspte emmentaler
  • 1 mespunt gedroogde nootmuskaat
  • Alcoholvrij: 300 ml volle melk en 1 el citroensap
  • Met alcohol: 400 ml Droge witte wijn en 2 el Kirsch, 1 el citroensap en 1 el Maizena

Say Cheese

Halveer het teentje knoflook en wrijf deze uit aan de binnenkant van de pan. Gebruik nu de ingrediënten voor alcoholvrij of met alcohol. Roer deze door elkaar en breng het mengsel aan de kook. Roer de kaas er in porties doorheen, tot dat er een gladde en dikke massa ontstaat. Voeg als laatst de nootmuskaat toe.

1. Pittige kaasfondue

Spice it up! Gebruik van beide kazen uit het basisrecept 100 gram minder, en voeg 200 gram pittige chilikaas toe. Wil je jezelf extra uitdagen? Voeg dan jalapeños toe aan deze pittige kaasfondue. Kan jij het aan?

Extra tip: eet met sla blaadjes, rauwe paprika, baby mais en bruin meergranen brood

2. Truffel-kaasfondue

Hoor ik daar truffel? You’ve got my attention….Om de truffel smaak aan de kaasfondue toe te voegen, moet je truffel olie toevoegen aan het basisrecept. Truffel heeft een erg intense smaak, gebruik daarom ongeveer 4 eetlepels truffelolie. Wil je dat de truffel heel erg overheerst? Doe er dan steeds iets meer bij, maar blijf het wel tussendoor proeven.

Extra tip: eet met champignons, groene asperges en gamba’s.

3. Zongedroogde tomaat-fondue

Klinkt dit als een gekke combinatie? Dat snappen wij, maar geloof ons: het is echt mega lekker! Fondue en zongedroogde tomaten gaan namelijk heel goed samen. Gebruik 200 gram zongedroogde tomaten en pureer deze in een keukenmachine, of gebruik een staafmixer. Heb je een glad mengsel? Voeg 20 gram olijven toe. Voeg dit mengsel uiteindelijk toe aan het basisrecept en je bent helemaal ready!

Extra tip: Eet met verse ananas, knoflookbrood en gekookte pasta (penne)

4. Geitenkaasfondue

Voor de geitenkaas liefhebbers, de geitenkaasfondue! Voor deze fondue kun je de kazen vervangen voor geitenkazen. Denk bijvoorbeeld aan een harde Hollandse geitenkaas, en een Franse zachte geitenkaas. Dit is een heerlijke combinatie als je het ons vraagt. Houdt wel de zelfde hoeveelheid aan als in het basisrecept en smullen maar!

Extra tip: eet met walnoten, appel, druiven en krentenbrood.

5. Pompoen-kaasfondue

Probeer een keer iets heel anders, met een pompoen kaasfondue! Verwarm de oven voor op 200 graden. Pak een middelgrote ovenschaal en snijd een pompoen in stukken. Strooi verse rozemarijn, tijm, peper en zout over de pompoen. Zet de ovenschaal voor 30 minuten in de oven. Pureer de helft van de pompoen in een keukenmachine of gebruik een staafmixer. Voeg de pompoen toe aan het basisrecept.

Extra tip: eet met geroosterde uienringen, en gebakken krieltjes

Lees ook: Lekker borrelen? Zo maak je een heerlijke DIY kaasplank