Vakantie: rust, zon, zee, strand en een heerlijk glas wijn. Wie wil dat nou niet? Om je een beetje op weg te helpen heeft Fem-Fem voor jullie een aantal leuke wijnbestemmingen, binnen Europa, op een rijtje gezet. En geloof ons, deze plekken zijn echt vacay worthy. Nieuwsgierig? Lees dan even mee en schenk ruim vriendinnen.

@Pinterest
@Pinterest

Duitsland

Met de wereldberoemde Rieslingdruif behoren onze buren al een tijdje tot één van de vier heerlijkste wijnlanden van Europa. Er wordt hier rode en witte wijn geproduceerd, voornamelijk in het zuidwesten van het land. De grootste wijnregio van Duitsland is Rijn-Hessen ten zuiden van Mainz. Palts, dat hieronder ligt, heeft het aller grootste gebied met Rieslingdruiven ter wereld. Een ander wijnhemeltje in Duitsland is Baden. Wie van rode wijn houdt, zou toch echt even een bezoekje moeten brengen aan Württemberg, want geloof ons, de rode wijn daar is amazing.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Atianinane (@atianinane)

Frankrijk

Frankrijk is niet eens het grootste wijn producerende land ter wereld, maar toch doen ze het niet verkeerd. Het succes achter de Franse wijn komt onder andere door de vele bodemsoorten in het land, de ervaringen van de wijnboeren en verscheidenheid aan druivenrassen en wijntypes. De bekendste wijnstreken in Frankrijk zijn Bordeaux, Bourgogne, de Elzas en de Loire. Oui Oui! 

Italië

Italië staat bekend als het oudste wijnland van Europa en heeft de grootste wijnproductie ter wereld. Het land is van het noorden tot zuiden beplant met heerlijke druivenrassen die vrijwel alleen in Italië voorkomen. De populairste druifjes zijn dan ook Nebbiolo, Sangiovese, Albana, Trebbiano, Verdicchio en Vernaccia. Ook kent het land veel wijngebieden waaronder Piemonte (Barolo-Wijn is hier een prioriteit) en Veneto, Toscana (Chiante-wijn is hier een echte topper). De wijnstreek tussen Veneto, deze bevindt zich tussen Venetië en het Gardameer, produceert het meeste wijn. Let’s move there!

Spanje

Qua oppervlakte is Spanje hét grootste wijnland ter wereld, maar door de droge grond is er ontzettend weinig wijnproductie. Maar dat mag de pret niet drukken, want in het noorden van Spanje worden de beste wijnen ter wereld gemaakt. Hier liggen de wijngaarden dicht bij bergachtig landschap waardoor de wijn gekoeld kan worden terwijl het land een warm klimaat heeft. Het bekendste rode wijngebied is Rioja, mocht je meer van de witte wijn zijn dan kun je terecht bij de wijnstreek Rias Baixa.

Portugal

Ja, dit land heeft maar liefst twaalf verschillende wijnstreken, waarvan de grootste in het zuiden ligt. Zo worden er in Douro honderd druivensoorten gebruikt voor het produceren van de beroemde Portwijn. Minho is de streek waar de rode, witte en mousserende Vinho Verde vandaan komt, dit is echte kwaliteitswijn. Ook komen er veel wijnsoorten die wij kennen uit het plaatje Estremadura, dit gebied ligt vlak bij de Atlantische Oceaan. Tot slot het gebied Alentejo, hier wordt zowel rode als witte wijn gemaakt en ligt ten zuiden van Lissabon.

Oostenrijk

De wijngebieden in Oostenrijk hebben een opvallende ligging: ze liggen namelijk op dezelfde breedtegraden als de Bourgogne (Frankrijk), allemaal in het oosten van het land. Door de warme zomers afwisselend met koele nachten en een lange milde herfst zijn de wijnen apart van smaak. De vijf bekendste wijnregio’s zijn toch echt Niederösterreich, Burgenland, Steiermark en Wenenen Kärnten.

Lees ook: Meen je niet: uit deze fontein in Italië komt gratis rode wijn