Als reislustig type kan het zo zijn dat je al maanden bezig bent met het feit dat je een lange reis gaat maken, maar dat je toch niet genoeg bezig bent met de onderstaande dingen. Voorkom dus dat jij deze fouten maakt en haal het maximale uit je reis.

solo reizen FEM FEM

 1. Je bent niet flexibel genoeg.

  Sta open voor alles. Maak je niet te druk om wat je zal gaan eten, waar je zal gaan slapen, de mensen die je wel of niet tegen komt. Laat het los en go with the flow.

 2. Je bent niet nieuwsgierig genoeg.

  Ga niet enkel de toeristische dingen af en probeer daadwerkelijk dingen. Eet niet alleen de dingen die je kent en slaap niet alleen in gerenoveerde hotels. Ga daadwerkelijk op avontuur, probeer te slapen bij locals en eet juist het meest gekke van de plaatselijke kaart.

 3. Doe je best om in contact te komen met locals

  Begin gewoon een gesprek. Misschien ben je hier eerder toe geneigd als je alleen op reis gaat. Toch is het ook als je met anderen op reis gaat leuk om met locals in contact te komen. Wat je telefoon je kan vertellen over de weg of over plekken die je moet bezichtigen, kan een local je vaak nog veel beter uitleggen.

 4. Je maakt te veel foto’s en deelt te veel op social media

  Ben je bewust van het mooie uitzicht dat je ziet. Natuurlijk zijn foto’s leuk “voor de mensen thuis”. Realiseer je wel dat jij waarschijnlijk niet meer zo vaak naar die beelden zal kijken en dat het er nooit hetzelfde uitziet als in real life. Geniet dus bewust van wat je ziet en neem het beeld in je op. Herinneringen vervagen namelijk niet en hoef je ook niet op te zoeken in je telefoon.
  Ook Instagram en Snapchat kunnen echt wel even wachten totdat je in het hotel bent. De wereld hoeft echt niet meteen te zien waar jij nu bent: zij zijn waarschijnlijk toch gewoon aan het werk en niet bezig met jouw laatst geposte foto.

 5. Je maakt geen backup van je foto’s

  Je wilt natuurlijk niet dat je alle foto’s kwijt bent als jouw telefoon wordt gestolen of wanneer je deze zelf verliest.

 6. Je verdiept je niet in de normen en waarden van een cultuur

  Het is een teken van respect als je weet hoe je je moet gedragen in bepaalde landen. Zo voorkom je vervelende momenten op de plek zelf.

 7. Je neemt te veel kleding mee

  Draag je kleren gewoon meerdere malen en neem een klein flesje wasmiddel mee zodat je je wat dingetjes, zoals bijvoorbeeld je ondergoed, kan wassen. Weinig kleding meenemen zorgt er ook voor dat je lokale dingen gaat shoppen. Zo’n sarong is namelijk het mooist als je hem echt in Indonesië koopt.

 8. Verwachten dat iedereen jouw creditcard accepteert

  In veel delen van de wereld is cash betalen nog steeds gebruikelijk. Zorg dus dat je altijd wat cash geld bij je hebt, zeker als je bijvoorbeeld een markt gaat bezoeken of wanneer je gewoon “op straat” wilt eten.