De feestdagen staan voor de deur en naast dat er lekker gegeten wordt, moet er natuurlijk ook gedronken worden! In de praktijk krijg ik vaak de vraag welk alcoholische dranken je het beste kunt nemen zonder dat je jezelf achteraf schuldig voelt. Zo drinken veel mensen bijvoorbeeld rode wijn, omdat dit mogelijk je hart zou versterken en de kans op het krijgen van kanker verkleind. Andere mensen drinken het liefst vodka met spa rood omdat hier minder calorieën in zouden zitten dan in andere alcoholische dranken. Zoals jullie misschien wel weten, levert 1 gram alcohol 7 calorieën. Zo zou het dus niet zoveel uit maken of je nu een glaasje wijn of een mix drankje neemt. Als je gewichtsverlies wilt realiseren, raad ik je aan om te proberen alcohol te laten staan. Alcohol remt namelijk de vetverbranding. Maar wil je toch een alcoholische versnapering nuttigen zonder achteraf een schuldgevoel te krijgen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten.

Mijd sterke dranken

Hoe vaak word er wel niet in de kroeg gevraagd om een skinny bitch? Ofwel een vodka-spa rood. Men is in de veronderstelling dat sterke dranken minder calorieën bevatten. Dit is echter maar gedeeltelijk waar. Ja, want sterke dranken mix je vaak niet en wanneer je ze wel mixt met bijvoorbeeld spa rood, levert deze mix je geen extra calorieën op. Hierdoor lijkt dit dus een ‘gezonder alternatief’. Echter worden de calorieën van de sterke drank zelf nu geheel buiten beschouwing gelaten. 1 gram alcohol levert 7 calorieën en het maakt niet uit of dit nu 1 gram is uit vodka, bier of wijn. Je krijgt toch die hoeveelheid calorieën binnen. Bij het drinken van sterke dranken zoals cognac, whiskey of of vodka heeft je lichaam veel tijd nodig om alle alcohol af te breken. Hierdoor kan je lichaam de calorieën uit je voeding nog niet afbreken voordat alle alcohol verwerkt is. De calorieën uit de voeding wordt hierdoor opgeslagen als vet. Extra buikvet dus.

alcohol-feestdagen-femfem

Rode wijn

Het schijnt dat rode wijn zo slecht nog niet is. Sterker nog; een glas rode wijn zou mogelijk een positief effect hebben om je hart- en bloedvaten in goede conditie te houden. Alcohol zou namelijk bijdragen aan het verminderen van samenklontering en zou mogelijk de aanmaak van bloedplaatjes remmen. Daarnaast zou een geringe alcoholconsumptie (max. 2 glazen) mogelijk het HDL-cholesterol doen laten stijgen.  Dit is het ‘goede’ cholesterol dat de kans op het krijgen van aderverkalking verkleind. Let er op wel dat je je alcoholconsumptie matigt. Een te veel aan alcohol kan zorgen voor een averechts effect. Namelijk een verhoging van het LDL cholesterol. Dit is het ‘slechte’ cholesterol wat de kans op het krijgen van aderverkalking juist vergroot. Dus houdt goed in je achterhoofd: ‘it’s only a glass of alcohol a day that could keep the doctor away – dus niet een fles alcohol!

Port

Een glaasje port doet wonderen. Wat dachten jullie van Jeanne Calment? Jeanne Calment geboren in het Franse Arles is 122 jaar oud geworden en deze Française werd lang beschouwd als de oudste persoon op aarde. Deze vrouw genoot als het ware van het leven, en zo gezond heeft zij nou niet bepaald geleefd. Haar jeugdige voorkomen en haar zeer hoge leeftijd heeft zij volgens haar te danken aan haar leefstijl: vanaf haar 22e levensjaar begon zij met roken, zij at elke week het liefst een kilo chocolade en dronk elke dag een glaasje port.

Mijd zoete alcoholische dranken

Zoals ik hierboven al schreef remt alcohol je vetverbranding. Dit komt omdat veel alcoholische dranken bomvol suikers zitten. Wil jij genieten van een lekker drankje zonder je achteraf schuldig te voelen? Vermijd dan zoete alcoholische dranken zoals zoete witte wijnen en likeuren zoals amaretto. De hoeveelheid suikers in deze dranken zorgen voor gigantische pieken in de bloedsuikerspiegel.

marilyn-monroe-femfem-alcohol

Bier zorgt voor bierbuik?

Er wordt vaak beweerd dat mensen hun bierbuikje te danken hebben aan de consumptie van bier.  Een onderzoek uit 2013 van de universiteit van Kopenhagen heeft echter aangetoond dat er geen relatie tussen was tussen bier en buikomvang bij een matige consumptie van 2-3 biertjes per dag. Het is dus wat kort door de bocht om de oorzaak van de bierbuik toe te schrijven aan de consumptie van bier. Echter bij een overmatige consumptie van bier, bestaat de kans wel dat de buikomvang kan toenemen. Bier is dus niet zo handig om regelmatig in flinke hoeveelheden te consumeren. Dit omdat er naast deze consumptie vaak ook ongezonde snacks bij worden genuttigd. Zo wordt er meer vet vlees en vette snacks gegeten. Ook hangt de alcoholconsumptie vaak samen met veranderingen in de leefstijl; minder bewegen en roken bijvoorbeeld.

Geniet maar drink met mate!

‘Geniet maar drink met mate’. Het blijft een tijdloze uitdrukking. Eigenlijk geldt dit voor bijna alles wat je in het dagelijks leven doet. Als je te veel van iets eet of drinkt, kan je klachten krijgen of wordt je ziek. Het is belangrijk om alles zo gedoseerd mogelijk tot je te nemen. Kortom, 1 of 2 glazen rode wijn of port kan heus geen kwaad, zolang je het hier maar bij houdt. Je hoeft heus niet tijdens het kerstdiner aan de spa rood te gaan, tenzij je de bob bent natuurlijk!

Heb jij een kerstborrel voor de boeg? Check dan eens dit feitje over seks tijdens de kerstborrel.