Hoi baby, doei vriendinnen. Het krijgen van een kind is niet alleen een relatietest met je partner, maar ook met je vrienden. En al helemaal je vrienden zonder kinderen want jouw leven draait niet meer alleen om jou. Spontane afspraakjes kunnen niet zo maar meer en die late uurtjes (of vroege ochtenden) die jullie dansend doorbrachten inclusief broodje shoarma als afsluiter gebeuren gewoon niet meer zo vaak als voorheen.

Een kind hoeft heus niet te betekenen dat een vriendschap voorbij hoeft te zijn maar toch zijn er een aantal vrienden waar je afstand van neemt zodra je een kleintje ter wereld hebt gebracht.

vriendinnen afscheid baby FEM FEM

Je party vriendin

Eigenlijk is dit de vriendin die je nooit ergens anders hebt gezien dan in een kroeg of op een feestje. De vriendin waar je in de zomer alle festivals mee afstruint en waarmee je tot in de late uurtjes bij de Bravo te vinden bent op Lowlands. De vriendin waarmee je elke vrijdag biertjes mee drinkt in de Lux om te vieren dat het weekend is en wederom weer op zondagavond om te zeiken over het feit dat je de volgende dag weer moet werken. De eerste vriendin die je appt (of belt) de morning after om te vertellen over al je blamages van de avond ervoor toen die ene shotje tequila net één te veel was en zegtdat je dat nóóit meer gaat doen maar een week later sta je er weer. Met shotje in je hand.

De vriendin die constant ziek, zwak en misselijk is

The Negative Nancy, zoals ze het in Amerika noemen. Want: ze slaapt zo slecht, alles is k*t en ze doet niks anders dan alleen maar zeuren over hoe zwaar het leven is. Kijk, tuurlijk mogen je vrienden altijd bij jou terecht als er iets met ze is maar al die negativiteit trek jij ook slecht. Je hebt slapeloze nachten, bent telkens bang dat je dingen niet goed doet en het laatste wat je wil is constant naar andermans negativiteit luisteren. En al helemaal niet als ze het hebben over hoe moe ze zijn omdat ze een weekend lang hebben lopen feesten.

De bemoeials

Of ze zelf kinderen hebben of niet, zij vertellen jou exact hoe jij jouw kind moet opvoeden. Aan het begin kwam het nog goedbedoeld over, maar op een gegeven moment lijkt het wel alsof je alles verkeerd doet volgens haar. Vergeet nooit: je moet vooral doen wat voor jou goed voelt bij het opvoeden van je kind.

Zo zorg je dat jullie vriendschap goed blijft

Ga uit. Zorg dat je minstens 1 avond per maand de hort op kan met je vriendinnen. Of je nou een oppas regelt of je regelt dat je partner thuis zit met de baby. Zo merken zij ook dat je heus niet opeens saai bent geworden nu je een kind hebt gehad en heb jij gelijk ook even een avondje dat je ‘jezelf’ weer kan zijn.

Blijf nieuwsgierig. Stel vragen, blijf op de hoogte van wat er speelt in het leven van je vriendinnen. Tuurlijk vinden je vriendinnen het niet erg als je het af en toe hebt over je kind, maar zorg ook niet dat dat het enige is waar je het ooit nog over hebt.

Ga nooit stress vergelijken. Tuurlijk heb je er geen zin in om constant te horen hoe moe je vriendin is terwijl ze niks anders doet dan feesten terwijl jij juist chronisch slaaptekort hebt door je baby, maar jullie stress vergelijken moet je ook niet doen. Onthou: iedereen dealt met z’n eigen moeilijke momenten.

Lees ook: waarom het helemaal oké is om niet op een roze wolk te zitten als je net een baby hebt gehad.