Je denkt altijd gezond bezig te zijn als je je patat – of friet, net wat je zelf vindt – met snacks uit de airfryer tovert. De airfryer heeft niet voor niets aan populariteit gewonnen de afgelopen jaren. Maar is een airfryer gezonder dan een frituurpan of is dit eigenlijk gewoon een fabeltje? Wij hebben het antwoord voor je.

Airfryer in de keuken

De laatste jaren kopen steeds meer mensen een Airfryer. Voor velen is het een echte aanwinst in de keuken, omdat je er nou eenmaal onwijs veel mee kan. En waar een airfryer natuurlijk ook goed voor is: een lekker patatje met én een frikandel speciaal, bitterballen of een kroketje. Het voelt namelijk altijd net iets gezonder om het zelf in de airfryer te bereiden dan dat je het bij de snackbar om de hoek haalt. Het komt dan immers niet uit het druipende vet, toch?

Is een airfryer gezonder dan een frituurpan?

Het antwoord op deze vraag is niet per se heel simpel. In principe is iets wat uit de airfryer komt inderdaad een stuk gezonder dan iets wat uit een frituurpan komt. Dat komt doordat je je voeding in de airfryer niet gegaard is door middel van vet, maar door middel van hete lucht.

Toch is het ook weer niet zo gemakkelijk. Het heeft namelijk wel te maken met een aantal dingen. Zo worden veel snacks vaak voorgegaard in vet, waardoor je alsnog vet binnenkrijgt. Ook hangt het er vanaf hoe veel olie of vet je er zelf nog bij toevoegt. Hoe meer, hoe ongezonder.

Hét voordeel van een airfryer

Als je je patat vers maakt, er niet te veel olie bij doet en in de airfryer gaar bakt, ben je dus eigenlijk heel goed bezig. En het allergrootste voordeel van de airfryer: er gaan minder voedingsstoffen verloren als je je voeding bakt. Dat betekent dat je zelfs een beetje vitamine c binnenkrijgt als jij lekker patat aan het snacken bent.