Het autorijden kun je eigenlijk wel en je weet ook alle verkeersregels uit je hoofd. Toch zul je altijd de fiets verkiezen boven de auto, erg milieuvriendelijk maar niet altijd even handig. Met trillende en zwetende handen zit jij achter het stuur in de hoop dat je niks fout doet. Je checkt alles 10 keer, je spiegels, de handrem, nogmaals de spiegels, je stoel. Het kost je veel tijd én energie. Rijangst is verschrikkelijk onhandig! 

Rijangst
Photo by William Krause

Invoegen op een drukke snelweg is een ramp en ook met de auto oversteken is niet jouw favoriete bezigheid. Omdat je bang bent dat de auto afslaat wacht je makkelijk een paar minuten met afslaan totdat alle voorbijgangers voorbij zijn. Het zorgt voor onzekerheid in het verkeer en dat maakt de kans op een verkeersongeluk natuurlijk weer groter.

Hoeveel mensen hebben last van rijangst?

In Nederland hebben ongeveer een miljoen bestuurders last van rijangst, en dat betekent dat zij allemaal onzeker achter het stuur kruipen. Van de ongeveer 1 miljoen mensen met rijangst, rijden 500.000 mensen helemaal niet. Het overgrote deel van alle mensen met rijangst is vrouw.

Hoe komt het?

Er zijn verschillende verklaringen voor het hebben van angst tijdens het autorijden. Het kan bijvoorbeeld komen door:

  • Een traumatische ervaring in de auto
  • Een te kort aan vaardigheden
  • Het hebben van een andere (angst)stoornis
  • Niet vaak genoeg auto te rijden
  • Onzekerheid

Bij een groot deel van deze mensen komt de rijangst door onzekerheid en gelukkig niet door een trauma. Deze onzekerheid komt voort uit te weinig ervaring, en dit geldt voor 85% van de mensen met rijangst. Wanneer je weinig op de weg rijdt en het eng vindt zul je ook weer minder snel de auto instappen, op die manier maak je het jezelf steeds moeilijker.

Oplossing

Het zal niet altijd even makkelijk zijn, maar rijangst is in de meeste gevallen echt op te lossen! Blijf zoveel mogelijk rijden. Vind je het eng om de grote weg op te gaan? Rij dan bijvoorbeeld regelmatig een rondje in je eigen buurt of een andere buurt die je goed kent. Het kan je ook helpen om een ritje te maken met iemand die jou aanmoedigt en je op je gemak kan stellen wanneer dat nodig is. Je kunt natuurlijk niet altijd met een bijrijder rijden, dus wil je ervoor zorgen dat je toch meer vertrouwen in jezelf krijgt? Dan kun je altijd een cursus volgen tegen rijangst. De instructeurs zijn erop getraind en weten precies hoe ze jou meer vertrouwen moeten geven.

Lees ook: Eikel en Sjeik: Vrouw kan niet autorijden omdat ze maar een kwart brein heeft