Goed nieuws voor de snoozers, want de wetenschap is het met jullie eens. Volgens het onderzoek van Dr Paul Kelly, die zijn strepen heeft verdiend aan de Universiteit van Oxford, is het tijdstip dat je zou moeten beginnen met werken later dan je denkt.

24-uursritme

Het magische tijdstip is 10:00 uur. Het is namelijk zo dat later in de ochtend je circadiaan-ritme beter op één lijn zit. Men spreekt ook wel van een 24-uursritme of slaap-waakritme. Men die toegeeft aan zijn biologisch klok bestrijd daarmee een slaaptekort, boost cognitieve prestaties én productiviteit. 10:00 is daarom het betoverende uur.

Je lichaamstemperatuur is rond 10 uur een stuk warmer en je voelt je op dat tijdstip van de dag stukken wakkerder dan wanneer je om 8 of 9 begint met werken. Om 10 uur functioneren je hersen en je lichaam optimaal. Je maakt dan een stuk minder fouten en je kent een enorme denkkracht. Dit wil jou baas toch ook?

werkdag-beginnen-tijdstip-femfem

Nog niet overtuigd? Volgens Dr. Kelly kent het later beginnen veel positieve gevolgen. De werknemers zullen beter presteren, zich beter in hun vel voelen en zullen minder dagen ziek zijn. Ben jij freelancer? Dan weet je wanneer je in het vervolg moet beginnen. Waar? In een van deze koffietentjes.