Iedereen heeft angsten. De een meer dan de ander. En de een heviger dan de ander. Maar veelal stoppen we ze weg of willen ze verbergen. Maar hier hebben we niets aan. Juist door je angsten onder ogen te zien, heb je ruimte om te groeien. Wij laten je zien hoe je dit het beste kunt aanpakken.

angsten-overwinnen-femfem

Angsten, waar komen ze vandaan?

De menselijke geest is onwijs creatief in het bedenken van oplossingen en ideeën. Maar net zozeer in het bedenken van problemen. Het menselijk brein is tot uitzonderlijke dingen in staat, denk aan het internet. Maar naast deze uitzonderlijke gedachten, hebben we ook gedachten die ons tegenwerken. Gedachten die leiden tot angsten. En deze kunnen zich in allerlei vormen uiten. Zo gaan we dingen uitstellen, reageren we ons af op een ander of we trekken onszelf terug. Bijna iedereen heeft de aanleg om onlogische gedachten te creëren. Wanneer deze gedachten gecombineerd worden met angstprikkels, ontstaan er angsten. Maar door deze weg te stoppen, wordt de macht van deze angst juist groter. We moeten ze juist recht in de ogen aankijken om ze (deels) te kunnen overwinnen.

Juist door je angsten onder ogen te zien, heb je ruimte om te groeien.

Stap 1: observeer je angsten

Allereerst is het belangrijk dat je duidelijk hebt wat je angsten precies zijn. Ga eens zitten en probeer je hierop te focussen. Sluit je ogen en probeer voor zo’n vier minuten je fobieën te erkennen. Zodra je dit duidelijk hebt, is het belangrijk dat je kijkt wat voor invloed ze op jou hebben. Ook al wordt het lastig, probeer dit even vast te houden. Misschien komen ze voort uit stress of verdriet, probeer dit onder ogen te krijgen.

Stap 2: kijk positief naar jezelf

Soms willen de angsten niet zomaar weggaan. Ga nog eens rustig zitten en denk aan alle positieve innerlijke en uiterlijke kanten van jezelf, onder deze angst. Waarschijnlijk lukt het je niet om ze in een keer om in een keer te overwinnen, maar door vaker een paar minuutjes van de dag te reserveren om eerst je angsten onder ogen te zien, vervolgens de positieve kanten van jezelf naar boven te halen en daarna iets leuks te gaan doen, iets waar je blij van wordt, zullen ze uiteindelijk minder worden of verdwijnen.

Stap 3: kom uit de cirkel

Nu je je angsten duidelijk voor ogen hebt, is het tijd om je te focussen op de dingen die je wel wilt en uit die cirkel te komen. Stop met je oude gedragspatroon en ga leuke dingen ondernemen. Op deze manier krijgt je brein nieuwe inzichten en wordt het niet herinnerd en geassocieerd met je angsten. Komen ze toch steeds terug? Dan is het misschien verstandig om deze met een goede coach of therapeut te bespreken. Zij weten precies wat ze doen en hoe zij je van deze angsten kunnen afhelpen. Het leven is veel te mooi om je te laten leiden door angsten.

Lees ook: het is tijd om deze dingen achter ons te laten in 2017.