Heb jij last van lijntjes, rimpels of een doffe en vermoeide huid? Los van dat dit iedereen wel eens overkomt en dit niet het einde van de wereld is, hebben wij wel een heel gemakkelijke en tevens zeer fijne anti-rimpel methode voor je gevonden. Namelijk: Slapen. Oftewel; met relaxen, liggen, chillen en dromen word jij een echte (sleeping) beauty. Misschien klinkt dit te mooi om waar te zijn; maar niets is minder waar. Slapen is een perfect medicijn tegen onder andere huidveroudering en een doffe teint. Het schijnt zelfs te werken tegen tegen acné en andere huidkwalen. Oke, let’s be honest; je huidverzorging hoef je niet per direct weg te gooien en ook die dagelijkse zonnebescherming blijft belangrijk tegen huidschade. Maar dat je voortaan het fenomeen schoonheidsslaapje serieus(-zer) mag nemen, dat is een feit.

Picture by Pinterest
Picture by Pinterest

Wat slaaptekort met je huid doet

Slaaptekort is voor onder andere je huidje geen goed idee. Hoe werkt dit precies? Dit heeft te maken met het hormoon cortisol dat wordt geproduceerd door de bijnier en vrijkomt bij stress. Door een langdurig verhoogde cortisolspiegel raken talloze processen verstoord en is dat zichtbaar in onze huid. Relax, neem je rust en ga vooral op tijd naar bed zodat je voldoende slaap pakt.

Slapen maakt mooier

Uit onderzoek dat ooit in Zweden is gedaan, blijkt dat mensen die weinig slapen als minder aantrekkelijk en gezond worden gezien. Niet zo vreemd natuurlijk, en niets nieuws ook voor de meeste mensen. Want zelfs al na een paar te korte nachten komt je huid in opstand. De oogleden en mondhoeken gaan wat hangen, de ogen zelf worden rood en gezwollen, er ontstaan donkere kringen, de huid gaat bleek zien en fijne lijntjes worden zichtbaar. Op de lange termijn zorgt te weinig slaap voor een versnelde huidveroudering. Er is namelijk slaap nodig om goed te herstellen van bijvoorbeeld zon-schade en huidirritatie.

Wat doet melatonine

Er is nog een hormoon van invloed op de kwaliteit van je huid en dat is melatonine. Melatonine is een hormoon dat wordt gemaakt door de pijnappelklier in de hersenen. Melatonine helpt bij de controle van je slaap-waakcyclus. Als de zon ondergaat en het schemerig wordt, begint ons lichaam melatonine aan te maken. Dit melatonine zorgt ervoor dat je lekker kunt gaan slapen, maar heeft ook een aantal positieve effecten op de huid. Het beschermt tegen celschade, helpt de huid weer herstellen en zorgt ervoor dat de huid weer nieuwe collageen aanmaakt.

Rimpels en onzuiverheden door tekort slapen

Dat je er vermoeid uitziet na (nachten) te kort slapen, dat weten we onderhand. Maar dat je er ook puistjes van kunt krijgen is misschien nieuw voor je. Ook dit heeft weer te maken een verhoogde cortisolspiegel. Niet alleen doordat er stoffen in ons lijf aangemaakt worden die ontstekingen veroorzaken, maar ook doordat de talgproductie omhoog gaat. Daarnaast beïnvloedt cortisol de aanmaak van hyaluronzuur, dat nodig is om de huid gehydrateerd te houden. De huid wordt vervolgens nog vochtarmer doordat cortisol de barrièrefunctie van je huid beschadigt. De huid wordt dof, droog en kan gaan irriteren, ontsteken of rood worden. Een langdurig verhoogde cortisolspiegel verhoogt tenslotte ook nog eens het aantal suikers in het bloed. En dat zorgt weer voor een ‘versuikering’ van het collageen. De suikers klampen zich vast aan het collageen waardoor  dit stug wordt. Een heel verhaal dus, je zou er moe van worden….

Wat is jouw slaaphouding?

Nu we weten wat tekort slaap alleen al in de huid overhoop kan halen, is een onderzoek dat afgelopen week werd gepubliceerd in Aesthetic Surgery Journal toch wel een beetje een domper. Want wat blijkt: door slapen kun je ook rimpels krijgen. En dat zit ‘m dan in de ‘verkeerde’ slaaphouding. Helaas voor mij als buikslaper, want de mensen die op hun zij of buik liggen hebben meer kans op het (houden van) rimpels. Je moet er toch niet aan denken dat je gezicht in die kreukels blijft staan als met die afdruk van je kussen in je wang, waarmee je wakker werd? Het schijnt namelijk dat deze zogenaamde slaaprimpels ontstaan naast de rimpels die eventueel ontstaan ten gevolgen van mimiek. De enige manier om dit tegen te gaan is door op je rug slapen. Eehm oke, dan maar hopen dat ik vannacht zo blijf liggen.

Houd je huid in goede conditie, vooral bij stress 

Omdat veel mensen nu eenmaal draaien in hun slaap, en omdat stress en onvoldoende slaapuren helaas soms onvermijdelijk zijn in ons dagelijkse drukke bestaan, is het dus extra belangrijk de huid goed te verzorgen en een handje te helpen bij verschijnselen van vermoeidheid en ouder worden.  Met een dagelijkse zonnebrandcrème met voldoende hoge SPF en extra antioxidanten zet je al een belangrijke stap. Zorg in tijden van stress verder dat je huid voldoende ‘krijgt’.

Tip van mij: Kijk eens naar een zijden kussensloop. Dit werkt namelijk het beste voor je huid én haar. Ook is het belangrijk je kussensloop vaak genoeg te verschonen en heet te wassen in verband met bacteriën.

Nog meer goede slaaptips? Lees dan ook eens: 10 slaaptips die echt iets kunnen betekenen