Plassen onder de douche: de een vindt het goor en de ander zweert erbij. Er zijn mensen die dagelijks plassen onder de douche omdat dit niet alleen tijd, maar ook geld bespaart. Je hoeft hierdoor namelijk geen extra water te verspillen met het doortrekken van de wc. Leuk en aardig, maar volgens een dokter kun je er maar beter à la minute mee stoppen.

dokter plassen douche
Bron: Pinterest

Slechte gewoonte

Een plasje plegen terwijl je onder de douche staat? Kap daar maar gauw mee. Terera Irwin, urogynaecoloog die is gespecialiseerd is in het functioneren van bekken en incontinentie, deelt dit in een video op TikTok. Dit is niet het eerste medische berichtje dat Teresa deelt, de arts is behoorlijk actief op TikTok en heeft zo’n 85.000 volgers.

Hoe dan ook: Teresa stelt dat het urineren onder de douche een slechte gewoonte is, ook al zijn we in feite getraind om te gaan plassen zodra we water horen stromen. Je hersenen verbinden dus het geluid van stromend water met het legen van de blaas. Maarre, dat maakt het juist gevaarlijk.

@dr.teresa.irwin I said what I said!  Unless you’re struggling with total bladder emptying you need to hear this #bladdertips #pft #obgyn ♬ Pieces (Solo Piano Version) – Danilo Stankovic

Vooral voor vrouwen erg gevaarlijk

Teresa is niet de enige arts die een waarschuwing over dit onderwerp deelt. Ook dr. Jeffrey-Thomas legt uit waarom plassen onder de douche allesbehalve veilig is. “Als je onder de douche plast terwijl je de kraan opendraait of de douche aanzet, creëer je een associatie in je hersenen tussen het geluid van stromend water en de drang om te plassen. Op zich lijkt dat vrij onschuldig, maar volgens de artsen kan dat juist leiden tot bepaalde complicaties. Als er bijvoorbeeld al sprake is van een slecht functionerende bekkenbodem, dan kan dat mogelijk leiden tot problemen als je het geluid van stromend water hoort. Je voelt dan diezelfde aandrang om te urineren, ook als je niet staat te douchen.”

Zoals je in de uitleg van de dokter leest, is het plassen onder de douche dus vooral voor vrouwen erg gevaarlijk. Het kan bekkenbodem problemen verergeren – en daar zit je niet op te wachten.

Jezelf aanleren

Is het plassen onder de douche iets wat je standaard doet, dan kan het behoorlijk lastig zijn om hiermee te stoppen. Een tip van de arts is dan ook om voor het douchen te gaan plassen, tot je blaas echt goed geleegd is. Voel je tijdens het douchen de drang om toch nog te plassen? Don’t, want je moet dit juist afleren. Op den duur zal het makkelijker worden!

Lees ook: Dokter laat zien wat er gebeurt als je je navel nooit wast