“Je gaat een maand lang veganistisch eten.” Huh, wat, ik? Ik, liefhebber van alles waar ei in zit, yoghurt als standaard ontbijt heb en een heerlijke biefstuk op zijn tijd ook zeker niet af sla. Toen dit tegen me werd gezegd, betrapte ik mezelf erop dat de standaard gedachte over veganistisch eten in me naar boven kwam: “dan kan ik toch bijna niets meer eten?” Maar tegelijkertijd nam mijn nieuwsgierigheid de overhand en besloot ik me hierin te verdiepen. Word jij hier ook nieuwsgierig van? Ga dan samen met mij de uitdaging aan.

Warschau Polen Stedentrip FEM FEM_-31

Plantaardig eten, wat houdt het in?

Na wat rondsnuffelen op het internet kwam ik uit bij de definitie van plantaardig eten, want van plantaardig eten wist ik nog niet veel af. Een plantaardig dieet houdt in dat je minder (of geen) vlees, vis, eieren of zuivel eet. Naast dat dit bijdraagt aan een gezond (denk aan bijvoorbeeld provitamine A in wortels voor een goed zicht!) -en fit leven voor jou, vermindert het ook de milieubelasting. Ongeveer 80% van het land dat door mensen wordt gebruikt heeft direct of indirect te maken met veeteelt. De consumptie van vlees en zuivel heeft een grote impact op het milieu. Dit komt onder andere door de CO2 uitstoot die ontstaat tijdens de productie van dierlijke producten.

Kan ik de onderzoeken bevestigen?

Er zijn ontzettend veel onderzoeken naar plantaardig eten en de effecten op je gezondheid. Zo wordt aanbevolen om een meer plantaardig voedingspatroon aan te nemen. Maar dan komt mijn twijfel weer om de hoek kijken. Hoe kun je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen, wanneer je alle dierlijke producten uit je voedingsschema weglaat? Maar dan lees ik verder: ‘een plantaardig voedingspatroon bestaat voornamelijk uit groenten, fruit, peulvruchten, noten, volkorenproducten en plantaardige oliën en vetten.’ Misschien trek ik mijn conclusies te snel. Wanneer je de goede producten gebruikt, zoals vleesvervangers of plantaardige margarine in plaats van roomboter, kun je nog ontzettend gevarieerd eten. Bovendien is plantaardige voeding, zoals hierboven al gezegd, beter voor het milieu. Ik ben heel erg benieuwd of ik me misschien wel beter ga voelen, wanneer ik 30 dagen lang volledig plantaardig ga eten.

Doe je mee?

Eerlijk gezegd vind ik het best spannend om hier aan te gaan beginnen. Want wat gaat het me opleveren, of wat juist niet? 30 dagen lang van die heerlijke reep melkchocolade afblijven die me vanaf mijn bureau ligt aan te staren, 30 dagen lang niet mijn standaard yoghurt ontbijtje. Maar misschien kom ik er wel achter dat ik deze producten ook helemaal niet nodig heb. Plantaardig eten zou heel veel goeds voor mijn lichaam kunnen doen. Laat ik, die nuchtere meid die nooit echt veel over eten nadenkt, het dus maar gewoon een kans geven. Mijn nieuwsgierigheid wint het, want ik ga graag de uitdaging aan. En het lijkt me tof om dit samen te doen, zodat we onze ervaringen kunnen delen. Doe jij met me mee?