Volgens de GGD moeten jongeren een korte ‘kijkpauze’ van twintig seconden inlassen als ze twintig minuten achter een laptop, tablet of smartphone hebben gezeten. Dit om lichamelijke problemen te voorkomen. Het plan om hiervoor te zorgen wordt vandaag gelanceerd op het Nederlands Congres Volksgezondheid en ook willen ze iedereen op de hoogte brengen waarom het van groot belang is.

beeldschermgebruik verminderen FEM FEM

Beeldschermverbruik verminderen

Het is niet alleen verstandig om om de twintig minuten een kijkpauze van twintig seconden in te lassen maar ook raden ze aan dat je je kinderen moet stimuleren om elke dag minstens twee uur buiten te spelen. Hiermee hoopt de GGD de risico’s van overmatig beeldschermgebruik aan te gaan.

Ook geven ze aan dat ze regelmatig worden ingeschakeld door scholen omdat leerlingen last hebben van oogaandoeningen, overgewicht, nekklachten en een verstoord nachtritme – dit alles zijn consequenties van overmatig beeldschermgebruik. Na een onderzoek van Edwin Mulder van GGD Gelderland-Zuid, zijn ze erachter gekomen dat jongeren tussen de tien en achttien jaar gemiddeld vijf tot zeven uur per dag achter een laptop, tablet of computer zitten.

Risico’s overmatig beeldschermgebruik

Oogaandoening

Te veel gebruik van een scherm, en vooral het gebruik van een scherm van dichtbij, leidt tot een grotere kans op bijziendheid. Bijziendheid is het snelst toenemende oogafwijking wat kan leiding tot slechtziendheid.

Verstoord nachtritme

Het ‘blauw licht’ van schermen werkt vooral heel negatief. Dit zorgt er namelijk voor dat de natuurlijke aanmaak van de slaaphormoon melatonine in donkere avonduren afneemt en dus val je moeilijker in slaap.

Lichamelijke klachten

Denk hierbij aan arm, nek, schouder en rugklachten. Wat steeds vaker voorkomt zijn de ‘gameboyrug’, ’tabletnek’ en ‘app-nek’ – allemaal gevolgen van een statische houding. Dit kan je overigen voorkomen door meer te bewegen en ook door een bureaustoel aan te passen.

Overgewicht

Vorige week kwam er bericht dat het aantal jongeren met overgewicht opnieuw was toegenomen. In 2017 was 13.5% van de kinderen van 4 t/m 17 jaar te dik en afgelopen jaar is dat met 2,8% gestegen. Dit heeft veel te maken met weinig bewegen en meer computergebruik.

Kortom, zorg vooral voor meer beweging. Zorg dat je kinderen gebruik maken van een ‘kijkpauze‘ of werk met een tijdslimiet voor je kinderen waar ze zich aan moeten houden.

Lees ook meer over waarom we tegenwoordig het gevoel hebben dat we alles moeten delen op social media en gun ook jezelf even een pauze van het online leven.