Het is 22 november, dus dé dag om je stem uit te brengen. Dat stemmen hartstikke belangrijk is, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. En als je dan gaat stemmen, het liefst ook op een vrouw. Waarom dat zo belangrijk is leggen wij voor je uit.

Stem op een Vrouw 15 maart belangrijk vrouwen politiek stemmen

Waarom op een vrouw stemmen?

Er staan ontzettend veel vrouwen op de kandidatenlijsten en er zijn zelfs een aantal partijen met vrouwelijke lijsttrekkers. Toch betekent dat niet dat de verhouding tussen mannen en vrouwen eerlijk verdeeld is in de politiek. Vrouwen zijn nog steeds ondervertegenwoordigd. En dat terwijl de helft van Nederland gewoon uit vrouwen bestaat.

Voor een goede representatie zou ongeveer 50 procent van de politiek vrouw moeten zijn. Daarom is het belangrijk om op een vrouw te stemmen. Stem op een Vrouw is een organisatie die zich daarvoor hard maakt. In de hoop dat alle mensen die vandaag hun stem uit brengen, deze stem gebruiken om op een vrouw te stemmen.

Vertegenwoordiging

Als we het houden zoals het nu is, en we grotendeels mannen in de politiek hebben, maken die mannen ook alle besluiten. Het is belangrijk dat onderwerpen van verschillende kanten bekeken worden. Vrouwen hebben nu eenmaal andere ervaringen in onze maatschappij. En die kunnen op dit moment niet goed worden vertegenwoordigd. Daarbij is meer vrouwen in de politiek natuurlijk ook goed voor de emancipatie van vrouwen.

Stem niet op de eerste vrouw

Om meer vrouwen in de politiek te krijgen is het belangrijk om niet allemaal op de eerste vrouw op de lijst te stemmen. Zij redt het namelijk door de hoge positie vaak toch wel. Stem daarom op vrouwen die lager op de lijst staan, die hebben je stem het hardst nodig.

Het is handig om naar de peilingen te kijken als je stemt. Deze peilingen schatten in hoeveel zetels een partij zal krijgen. Krijgt een partij vier zetels? Stem dan op een vrouw vanaf de vierde plek, zij redden het namelijk zonder voorkeurstemmen niet.

Denk goed na over je stem

Natuurlijk blijft het wel belangrijk om goed na te denken over je stem. Je hoeft echt niet zomaar op een vrouw te stemmen omdat ze een vrouw is. Stem op een vrouw die jou aanspreekt, die dezelfde standpunten heeft en die de wereld een stukje beter kan maken. Doe dus van tevoren even een klein beetje onderzoek naar wie er op de lijst staan en op wie je gaat stemmen. Dan kan je straks helemaal voorbereid een vrouw de politiek in stemmen!