Administratie is vaak een van de dingen waarvoor wij niet uitgebreid de tijd nemen. In een agenda die 16 van de 24 uur vol is gepland, worden loonstrookjes en bonnetjes nogal snel in een hoekje gegooid. Toch is het handig om bepaalde zaken op orde te hebben. Van 1 maart tot 1 mei hebben we namelijk de plicht én de kans om onze belastingaangifte te doen. Plicht omdat het moet, kans omdat er misschien wel financiële voordelen te halen zijn.

“If women didn’t exist, all the money in the world would have no meaning’.

Correct en volledig

Het is heel belangrijk om je aangifte correct en volledig in te vullen. We worden in de periode van 1 maart tot 1 mei daarom ook vaak herinnert aan het invullen hiervan. Toch komt het bij vele van ons voor dat we die aangifte dan ‘even snel doen’. We zijn het dan vaak nogal vlug eens met de gegevens die de Belastingdienst al vooraf voor ons heeft ingevuld. Maar, er zijn gegevens die de Belastingdienst niet kan weten. Dat zijn de zaken die je vanuit je eigen situatie kan aanvullen. Je bent zelf dan ook verantwoordelijk voor de correctheid van deze gegevens. Achteraf gedoe krijgen of kortingen mislopen omdat je die aangifte ‘even snel deed’ is natuurlijk niet heel fijn. Hoe jij zorgt dat je geen fouten maakt? Dat leggen we je uit.

belastingdienst-femfem

Zo ga je te werk

  • Neem gewoon even lekker de tijd. In de twee maanden waarin het mogelijk is om aangifte te doen, heb je vast wel ergens een uurtje vrij. Blok dus ergens een uurtje, zet een kopje thee en klap je laptop open. Haastige spoed is zelden goed.
  • Controleer de voor jou ingevulde gegevens en vul deze waar nodig zelf aan. Zoek je jaaropgaven bij elkaar, maak een overzicht van je overige klusjes en zoek de rest van de papieren die je nodig hebt op. Tot zo ver alles gecheckt? Mooi.
  • Er worden bij het doen van de aangifte nogal eens fouten gemaakt wanneer het aankomt op aftrekposten en heffingskortingen. Gelukkig gaat dat dit jaar veel beter, de Belastingdienst helpt ons namelijk met deze Aangiftechecklist. Heb je bijvoorbeeld dit jaar een huis gekocht? Dan kunnen sommige kosten aftrekbaar zijn. Heb je bepaalde kosten gemaakt voor je studie? Ook hiervoor zijn er bepaalde regels. Ook wanneer je een gift hebt gehad of het afgelopen jaar dieetkosten hebt gemaakt dan kan het zijn dat bepaalde kosten aftrekbaar zijn. Check dus even goed of er voor jou zulke kansen zijn en zo ja, grijp ze dan.
  • Alles volledig en correct? Top. Dan kun je weer een jaartje vooruit.

burgers-belastingdienst-femfem