Dus jij denkt tien dagen lang helemaal tot rust te kunnen komen, werk even te kunnen vergeten en genieten van je vrijheid? Think again. Volgens onderzoek verwacht je baas gewoon dat je bereikbaar bent tijdens je vakantie.

vakantie bereikbaarheid FEM FEM

Terwijl we juist tegenwoordig vaker flexibel kunnen werken bij veel organisaties, worstelt 45 procent van de werknemers alsnog met de mate van bereikbaarheid. Flexibel werken draagt bij aan werkgeluk, maar het heeft ook een keerzijde want écht offline zijn, daar hebben we meer veel moeite mee. Uit onderzoek van Markeffect voor Tele2 met ruim 1500 werkgevers en werknemers tussen de 18 en 65 jaar hebben blijkt dat we toch meer moeite met werk los te laten wanneer we vrij zijn.

Stressvol

De informatiestroom stopt nooit en er komen constant meer zakelijke communicatiekanalen bij waardoor het makkelijker is om constant bereikbaar te zijn voor je collega’s, je baas of klanten. Door de grote hoeveelheid mails en telefoontjes, voelt ongeveer de helft (45%) van alle werknemers zich geleefd.

Dus heb je een dagje vrij? Of langer? Stiekem blijf je toch je mail checken. Zelfs wanneer je een Out of Office hebt ingesteld. Probleem is, juist doordat iedereen dit is gaan doen, denken werkgevers of andere collega’s dat je, zelfs op je vrije dagen, gewoon benaderbaar bent.

Grenzen stellen

Vanwege de hoge verwachtingen van je baas en collega’s, worstelen we in Nederland met bereikbaarheid. Zo wordt ‘uit staan’ steeds moeilijker en dus is het belangrijker dat én de werkgever én de werknemer duidelijk grenzen stellen wat betreft bereikbaarheid wanneer je op vakantie bent. Wellicht ook handig om een mini cursus Out of Office te volgen want 23% van Nederland heeft geen idee hoe ze het moeten instellen en twee op de tien gebruikt het nooit.

Weet je ook niet zo goed wat je moet schrijven in je Out of Office, doe iets met humor! Hier wat inspiratie:

  • Een out f offce typne met zonnebrnd aan je handen is lastigre dan je denkt. Anyway, ik bn 14 augustus weer terug!
    Tot die tijd knu je mailen met….
  • Dit moet een naar gevoel zijn: mij een e-mail sturen met waarschijnlijk een vraag en dan lezen dat ik op dit moment aan een cocktail zit in een warm land. Sorry, 14 augustus maak ik het weer goed. Proost!
  • Hi, this is my out-of-office. I’ll be back on the 14th of August.
    Of zoals we in Nederland zouden zeggen:
    Hi, dit is mijn uit-of-kantoor, ik ben er weer op 14 augustus.