Liefde is iets vreemds. Het zorgt ervoor dat we gelukkig worden wanneer we de ander zien, wanneer we bij elkaar zijn. We voelen ons leeg wanneer we elkaar lang moeten missen en we worden echt misselijk wanneer we ruzie hebben. Ware liefde speelt met onze gevoelens.

Wat is ware liefde en bestaat het?

Bestaat ‘de ware’? Het is een vraag die we regelmatig voorbij zien komen en waar ieders mening over zal verschillen. Want als er voor iedereen één ‘ware liefde’ op aarde rondloopt, is het wel heel toevallig dat we die persoon tussen de 7,6 miljard personen op aarde tegenkomen. Of kunnen we deze ware liefde bij meerdere personen creëren? Ik geloof oprecht dat er ergens op aarde voor iedereen de perfecte soulmate rondloopt, maar of dat slechts één persoon is? Dat denk ik niet. Misschien is die ene persoon het perfecte dekseltje voor jouw potje, maar ik geloof dat er vast ook andere dekseltjes rondlopen die voor 99% passen.

ware-liefde-femfem

Onze hersenen houden niet van ‘de ware’

Een ‘gewone’ liefde kan net zo voelen als de ware. Maar naar verloop van tijd zwakt dit af en blijkt het potje toch minder goed te passen dan je denkt. Dit kan heel teleurstellend zijn, wanneer je had gehoopt ‘dat dit hem nu eindelijk zou zijn’. Maar nee, ook dit keer bleek het niet te werken. We voelen stiekem aan dat dit toch weer een tijdelijke relatie is, waardoor we ons voor een moment helemaal durven over te geven, omdat je weet dat het niet voor altijd is. Deze korte, maar intieme relaties zullen fysiek veel met je doen. Hierdoor zal je dit gelukkige gevoel altijd vast blijven houden wanneer je hem weer tegenkomt. Je gaat twijfelen of je er goed aan hebt gedaan om er een punt achter te zetten, terwijl je diep van binnen weet dat het geen langetermijnplanning had.

Onze hersenen houden niet van ‘de ware’. We worden bang van het idee de rest van ons leven bij één iemand te blijven, nooit meer iets voor iemand anders te kunnen voelen, nooit meer ervaren hoe het voelt om met iemand anders te zijn. Onmogelijke of verboden situaties kunnen ons verlangen naar iemand intenser maken. Het is hetzelfde als vroeger, wanneer je geen snoepje uit de snoeptrommel mocht pakken, kreeg je een soort euforisch gevoel wanneer je dit stiekem toch was gelukt. Het lijkt een trend te zijn om niet meer je hele leven bij een en dezelfde persoon te blijven. Veranderd het begrip ‘de ware’ dan misschien ook mee met onze generatie?

Troosten we onszelf met de gedachte naar ‘de ware’?

Liefde is een balans vinden tussen de angst om iemand kwijt te raken en het ultieme vertrouwen te hebben. Misschien geeft het geloven in de ware ons wel een troostend gevoel. Wanneer je dekseltje toch niet zo goed bleek te passen, proberen we onszelf te troosten door te zeggen dat er ergens op de wereld ‘de ware’ rondloopt. Maar is dit wel zo? En komen we die ‘ware’ dan ook ooit in ons leven tegen? En hoe weten we dat we dit keer niet bang zullen worden van de gedachte altijd bij deze persoon te blijven? Ik denk dat we dit nooit zullen weten. Liefde is en blijft een vreemd gegeven. Maar of jouw partner nu écht de ware is of niet, wanneer jullie ontzettend gelukkig samen zijn, elkaar 100% vertrouwen en weten dat jullie elkaar altijd zullen liefhebben, vraag ik me af of het erg is als degene niet voor 100% ‘jouw ware liefde’ is.

Lees ook: obstakels die je tegen zult komen wanneer je iemand date met een groot leeftijdsverschil.