Het liefst willen wij vrouwen allemaal een dikke bos met glanzend en golvend haar, maar helaas is dit in werkelijkheid niet altijd haalbaar. Verschillende factoren kunnen ervoor zorgen dat er van onze voorheen volle haardos, niets meer dan een flinterdun staartje overblijft. Geen zorgen, wij vertellen je hoe je haaruitval bij vrouwen tegen kunt gaan!

Wat zijn de oorzaken van haaruitval bij vrouwen?

Het is heel normaal dat je als vrouw haar verliest, en dit hoeft dus zeker géén teken te zijn van haaruitval. We verliezen ongeveer 100 haren per dag, maar mocht je nu het idee hebben dat je drie keer per dag een kam vol met haren hebt, dan is het een goed idee om alarm te slaan. Het kan namelijk zijn dat je last hebt van haaruitval, ook wel alopecia genoemd.

Maar waarom valt je haar nu uit? Helaas is dat lastig vast te stellen omdat er een heleboel verschillende oorzaken kunnen zijn. Zo kan het bijvoorbeeld genetisch zijn dat je haar verliest, maar kunnen ook factoren als stress en dieet een belangrijke rol spelen.

De beste tips tegen haaruitval

Helaas is er voor dit probleem geen one size fits all en zul je naar een eigen oplossing moeten zoeken. Omdat de oorzaak van haaruitval verschilt per vrouw, zal ook de oplossing anders zijn. Toch zijn er een aantal tips die vaak helpen tegen haaruitval bij vrouwen:

#1 Drink genoeg water

Hydrate, hydraten, hydrate! Het liefst minimaal 2 liter per dag. We kunnen uren praten over de voordelen van het drinken van water. Het doet letterlijk wonderen voor je lichaam én geest.

#2 Verminder stress

Stress is funest voor een gezonde bos haar. Van veel stress kan het zelfs zo zijn dat je haar uitvalt – dit is ook wetenschappelijk bewezen. Het is dus belangrijk dat je zoveel mogelijk rust neemt: meditatie en yoga kunnen hierbij enorm helpen.

#3 Dieet

Als je als vrouw veel afvalt in een korte tijd kun je last krijgen van haaruitval. Dit is letterlijk een signaal van je lichaam dat je reserve’s op zijn, dus kijk uit! Zorg ervoor dat je voldoende en gevarieerd eet. Eet je vegetarisch of zelfs veganistisch? Houd een voedingsdagboek bij om te kijken of je genoeg eiwitten, zink en ijzer binnenkrijgt. Als dit niet het geval is, dan kun je eventueel een supplement slikken.

Hieronder een lijstje van voedingsmiddelen die zorgen voor gezond haar:

  • Eieren (een goede bron van eiwitten en biotine)
  • Bessen (bevatten veel antioxidanten en vitamines)
  • Spinazie (spinazie zit vol met ijzer, foliumzuur, en vitamine A en C)
  • Vette vis als zalm, makreel en haring (goede bron van omega 3 vetzuren)
  • Zoete aardappel (bevat vitamine A)
  • Avocado’s (zitten vol met vitamine E en antioxidanten)
  • Noten (goede bron van vitamine E, B en essentiële vetzuren)
  • Rood vlees (goede bron van eiwitten en ijzer)

#4 Producten

Let erop bij het kopen van je haarproducten dat je kiest voor goede kwaliteit en vermijd de volgende ingrediënten: sulfaten, parabenen en siliconen. Nivea heeft een aantal goede en betaalbare optie’s ;).

#5 Ga naar de huisarts

Alles geprobeerd en niks werkt? Breng een bezoekje aan de huisarts. Het kan zo zijn dat er een medische oorzaak is en een check-up kan nooit kwaad.