Iedereen droomt wel eens. De een meer dan de ander, maar van de term ‘lucide dromen’ heb je waarschijnlijk nog nooit gehoord. Ondanks dat je geen idee hebt wat dit inhoudt, heb je dit sowieso wel eens meegemaakt. Ja, dat had je niet verwacht hé. Wij gaan je alles uitleggen over een lucide droom en dan zul je aan het einde tot de conclusie komen dat we gelijk hebben.

wat betekenen lucide dromen
Bron: Pinterest

Wat is een lucide droom?

Een lucide droom houdt in dat je bewust bent van het feit dat je aan het dromen bent. Je bent aan het slapen en je hersenen weten dit ook, maar toch weten ze ook dat je aan het dromen bent. Normaal gesproken heb je een droom gehad en kan je hier weinig of niks van herinneren. Bij lucide dromen is dit dus anders. Enne, met een beetje oefening kun je zelfs je eigen droom sturen. Als je er een beetje op oefent, kun je invloed hebben op je eigen droom. Dit klinkt natuurlijk heel gek, maar zodra jij je eigen droomsignalen leert te herkennen weet je wanneer je droomt. En via deze manier kun je je eigen draai geven aan de droom die je op dat moment hebt.

Verschillende lagen

Er zijn verschillende soorten lagen in een lucide droom. Deze lagen geven aan op welk niveau je bewustzijn zich bevindt tijdens een droom. Dus eigenlijk kortgezegd hoe bewust je je droom meemaakt. Soms ben je er namelijk wel bewust van dat je droomt, maar heb je de droom niet in je handen. Je bent op dat moment dan niet volledig lucide. Je hebt twee soorten fases. De pre-lucide droom en de hoge luciditeit. Het enige verschil hierin is eigenlijk alleen of je de droom die je hebt kan besturen of niet. Bij hoge luciditeit is dit wel het geval en bij de pre-lucide droom niet.

Is een lucide droom gevaarlijk?

Om je meteen, maar even gerust te stellen. Nee, een Lucide droom, kent geen echte gevaren. Het heeft wel invloed op je leven. De droom kan beangstigend zijn, maar ook kan de droom je leven negatief beïnvloeden. Dit zijn wel de enige gevaren. Je kunt gelukkig niet vast blijven zitten in een lucide droom en je gaat er ook niet dood aan. Behalve de negatieve invloeden die een Lucide droom op je leven kan hebben, kun je er ook heel erg blij van worden. Het verschilt aan de droom die je hebt gehad, logisch natuurlijk.