De anticonceptiepil. De een zweert erbij en de ander moet er niets van weten. Dat is ook niet gek. Buiten dat de pil vele voordelen heeft, zit er ook een andere kant aan dit wondermiddel. Natuurlijk zorgt de pil ervoor dat je menstruatie regelmatig is en beschermt hij tegen zwangerschap. Helaas weegt dit niet altijd op tegen de vele nadelen van de pil. Lees hieronder de meest voorkomende bijwerkingen van de anticonceptiepil. No worries! Niet elke vrouw heeft last van al deze bijwerkingen!

 1. Je komt aan

Helaas is hier niets aan gelogen! Door de pil kan het zijn dat je lichaam meer vocht vasthoudt. Dit kan er voor zorgen dat je 1 tot 2 kilo aankomt op het moment dat je begint met het slikken van de pil. Hier kun je helaas niets aan veranderen! Daarnaast bestaat de kans dat je meer zin krijgt in ongezond eten. Probeer hier niet te veel aan toe te geven, zodat je die extra kilo’s tegen kunt gaan.

2. Je libido wordt minder

De anticonceptiepil kan ook een grote invloed hebben op je seksleven. Normaal ervaren vrouwen bij een eisprong een hoger libido. Bij het slikken van de pil, wordt de eisprong geremd. Hierdoor kan je libido flink verminderen. Er is nog een andere oorzaak te wijten aan het verlagen van het libido: de verandering van de vrije testosteronconcentratie in je bloed heeft ook invloed op het libido. Helaas remt de pil de aanmaak van testosteron dus je raadt al waar dit naar toe gaat… alle zin in seks verdwijnt als sneeuw voor de zon.

3. Je hebt last van gevoelige borsten

Een hele vervelende, maar helaas veel voorkomende bijwerking. Je hebt vaak last van gevoelige pijnlijke borsten als je begint met het slikken van de pil en het kan ook best eventjes aanhouden. Even doorzetten dus! Doe lekker je bh uit en geef ze wat rust. Zo kom je vast de dag door!

4. Je hebt last van doorbraakbloedingen

Helaas hoort ook dit erbij. Vooral in de eerste maanden nadat je bent begonnen met de pil kun je last krijgen van tussentijds bloedverlies: dit heet ook wel spotting. Ook als je langer de pil slikt, kun je hier last van hebben. Het is zeker geen reden tot paniek, maar als je twijfelt kun je natuurlijk altijd je huisarts om hulp vragen!

5. Je hebt last van sombere of zelfs depressieve gevoelens

De combinatiepil bestaat uit twee soorten hormonen: oestrogeen en progesteron. Deze hormonen schommelen door de maand heen, maar bij het slikken van de pil wordt het steeds constanter. Hierdoor kun je je erg ‘vlak’ gaan voelen of zelfs depressief. Ook heeft die vermindering van testosteron invloed op je gemoedstoestand. Je gaat je namelijk beter voelen als er meer testosteron wordt aangemaakt.

Lees ook: Stoppen met de pil? Dit kan zorgen voor haaruitval en acne