Ieder mens is in het leven op zoek naar een maatje om het mee te delen. Toch is de liefde niet zonder gevaren en komt er vaak angst bij kijken. Er wordt dan ook vaak gesproken over bindings- en verlatingsangst. Hoewel dit twee totaal verschillende angsten lijken, is dit eigenlijk helemaal niet zo. Ze lijken meer op elkaar dan je zou denken. Toch zijn er ook wat verschillen. Bindingsangst versus verlatingsangst: wat is het verschil?

bindingsangst versus verlatingsangst
Bron: Virgin River

Wat is verlatingsangst?

Iemand met verlatingsangst heeft angst om een relatie te verliezen. Deze persoon zal niet zo snel een relatie beëindigen en steekt er dus onwijs veel tijd en energie in. Zelfs als het gaat om een slechte relatie. Daarnaast is deze persoon constant op zoek naar bevestiging van de partner. Hij of zij wil vaak weten of de partner hem of haar niet zal verlaten.

Wat is bindingsangst?

Iemand met bindingsangst wil juist geen relatie aangaan, omdat hij of zij zich hiervoor te veel open zal moeten stellen. Deze persoon doet er dus alles aan om iemand op afstand te houden. Hij of zij gaat alleen korte relaties aan of zoekt de grenzen op in een wat langere relatie.

Bindingsangst versus verlatingsangst: tegenovergestelden

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, zijn deze twee angsten dus twee tegenovergestelden van elkaar. Daar waar de één juist toenadering zoekt en zich hier aan vast blijft klampen, wil de ander uit bescherming voor zichzelf helemaal niets weten van toenadering.

Toch trekken personen met deze angsten juist naar elkaar toe en kunnen ze elkaar de behoeften geven die nodig zijn. Toch kan het ook negatief uitpakken voor een stel. Zo kan het zijn dat de één steeds meer gaat claimen terwijl de ander juist steeds meer afstand gaat nemen. Zo komt een stel snel in een vicieuze cirkel terecht, waar je maar moeilijk uitkomt. Deze cirkel kan dan alleen doorbroken worden als één van de twee het gedrag aanpast.

Lees ook: Alles over bindingsangst: wat is het en bestaat het wel écht?