We kunnen er de afgelopen dagen niet meer omheen. Het is officieel Black Week en aan het einde van de week maken we de week compleet met Black Friday. Dat betekent dat alle bedrijven de beste deals en kortingen uit de kast trekken om jou ervan te overtuigen dat je dit zéker nodig hebt en dus een flinke smak geld uitgeeft. Ook de reisbranche doet lekker mee, maar moet je deze deals aangrijpen of aan je voorbij laten gaan?

Black Friday reizen boeken
Bron: @juultjetieleman

Kritiek op Black Friday

Hoewel dit natuurlijk allemaal leuk klinkt, is het nog maar de vraag hoe goedkoop en goed al die deals écht zijn. Al jaren klinkt er kritiek tijdens deze periode vol met schreeuwende reclames en steengoede acties. Zo zouden producten in de actie de weken voor Black Friday totaal andere prijzen hebben dan in de week van Black Friday. Hierdoor lijkt het alsof je ineens goede deals te pakken hebt terwijl dit helemaal niet het geval is. Tipje: houd de prijzen dus van tevoren al goed in de gaten, zodat je zeker weet dat je er niet intrapt.

Overigens is dit zeker niet het enige kritiek op deze week vol deals. Zo zouden deze bijzonder hoge kortingen ervoor zorgen dat de consumptiemaatschappij nog eens extra getriggerd wordt. Want eh, al die leuke deals kunnen we immers niet laten liggen dus het zorgt uiteindelijk voor meer consumptie. Het heeft dus zo z’n voordelen en nadelen.

Reizen boeken

Maarre, hoe zit het eigenlijk met vakantie en reizen? Want niet alleen bedrijven met tastbare producten maken dankbaar gebruik van deze periode. Ook de reisbureaus en vliegtuigmaatschappijen pakken uit met leuke deals. Of zijn die eigenlijk niet zo leuk en kun je beter gewoon nog even wachten met boeken?

Op TikTok lijken de meningen duidelijk. Enne, effe kort gezegd betekent dat: boek absoluut niet nu, maar wacht nog even een paar dagen! TikTokker @sophiabusiness vertelt in één van haar video’s dat het helemaal niet zo voordelig is om met Black Friday een tripje te boeken. Ook reisbureaus en vliegtuigmaatschappijen zijn namelijk niet helemaal eerlijk tegenover hun klanten en rekenen zeker niet de beste prijzen voor hun diensten. Maar wanneer moet je dan wel boeken? Last minute boeken is namelijk ook niet altijd even voordelig – mits je de juiste tips achter de hand hebt natuurlijk. Volgens Sophia kun je het beste wachten tot Cyber Monday óf zelfs tot de dinsdag na het hele Black Weekend. Eigenlijk tot het moment dat de gekte een beetje voorbij is. De verwachting is dan dat de prijzen weer zullen dalen.

@sophiabusiness Dit is dé black friday van de vliegtickets!!🤑 Volg mij om veel💰te besparen als je gaat reizen! #Voorjou #lifehacks #hustle #moneytok #fintok #moneytips #geldhack #money #geld #lifehack #geldtip #extrageldverdienen #extrageld #vakantie #sidehustle #vakantie #vliegtickets #vliegen #9tot5 #reizen ♬ original sound – SophiaBusiness