Sproeten. Hoe mooier het weer, hoe meer zichtbaar ze worden. Na de eerste zonnestralen op je huid merk je het namelijk direct. Maar wat zijn sproeten nou eigenlijk en waarom hebben sommige mensen wel sproeten en andere niet? Ben jij ook zo blij met jouw sproeten, of toch niet? 

Sproet Fem Fem

Sproeten

Je kent ze wel, die bruin oranje vlekjes. Een sproet is een opeenhoping van melanine (een organisch pigment) onder de huid. Per persoon verschilt het hoe groot de ‘vlekjes’ zijn. Je wordt niet geboren met sproeten, ze ontstaan op jongere leeftijd en door zonlicht kunnen er meer sproeten verschijnen. Fun fact: hoe ouder je wordt, hoe meer nieuwe sproeten je kunt ontdekken.

Betekent een lichte huid een tekort aan melanine? Nee dat zeker niet, maar de melanine in jouw huid is gewon iets onregelmatiger verdeeld. Merk je ook dat je in de zon sneller verbrand? Lig jij liever op het strand met een shirt aan of met een dikke laag zonnebrand omdat je zo snel verbrand? Ook dit heeft alles te maken met de onregelmatige verdeling van de melanine in jouw huid.

Welke soort sproet heb jij?

De genetisch bepaalde sproeten (epheliden) ontstaan op jonge leeftijd. Heb jij opeens sproeten in de zomer (solaire lentigines)? Dan komt dit allemaal door zonlicht. Door de ultraviolette straling wordt het melanine gehalte in de huid hoger en ontstaan er meer pigmentophopingen waardoor er meer sproeten zichtbaar zijn.

Verbergen

Als je jonger bent hebben kinderen geen idee wat sproeten zijn. Persoonlijk kreeg ik vaak de vraag (van jonge kinderen) wat de vlekken op mijn gezicht nou precies waren. Foundation was mijn manier om het te verbergen, maar wat ook regelmatig verkeerd ging omdat ik koos voor een kleur wat niet overeen kwam met mijn eigen huidskleur. Nu ik ouder ben waardeer ik ze volledig. Mijn moeder probeerde het mij altijd uit te leggen dat ze gewoon heel bijzonder zijn! Het maakt je anders dan andere. Het behoort niet voor niets tot de zeven schoonheden.

Dit zijn trouwens de meest gestelde vragen als je sproeten hebt.