Vandaag is dé grote dag. De Tweede Kamerverkiezingen staan op het programma. Wie krijgt er zetels in de Tweede Kamer én hoeveel? Naast al onze befaamde lijsttrekkers zijn er ook een aantal bekende Nederlanders die zich hard maken voor de politiek. Hieronder benoemen we er 5, die allemaal lijstduwers zijn voor zijn of haar eigen partij. Jij gaat toch ook wel stemmen vandaag?!

Lucille Werner

De bekende Nederlander die naar alle waarschijnlijkheid plaats zal nemen in de Tweede Kamer, is niemand minder dan voormalig Lingo-presentatrice Lucille Werner. Ze staat op plek 10 bij het CDA. “De ervaring die ik de afgelopen jaren heb opgedaan, neem ik mee naar Den Haag om directer invloed te kunnen uitoefenen op het beleid. Zo’n Kamerlidmaatschap, daar krijg ik enorm veel energie van”, zegt Lucille op de website van de politie partij.

Lucille ziet het als een kans om een bijdrage te kunnen leveren in een voor haar nieuwe arena, die politiek heet. “Ik ga er alles aan doen om er de komende jaren voor jou te zijn. Met als diepste motivatie dat Nederland het allersterkste is als we kracht putten uit de diversiteit van ons allemaal en inzetten op gelijke kansen voor iedereen.

Miryanna van Reeden

Actrice Miryanna van Reeden is lijstduwer van de Partij voor de Dieren. “Wat heb je aan economische groei als we niet meer kunnen ademhalen, als er te veel droogte is, als er bosbranden zijn?” Aldus van Reeden. Ze is trots om deel uit te mogen maken van deze prachtige partij!

Maarten van der Weijden

Op de laatste plaats bij de VVD, nummer 80, staat zwemmer Maarten van der Weijden. Hij zet zich als lijstduwer in voor de partij van demissionair minister-president Mark Rutte. Ondanks dat de VVD in de peilingen op aardig wat zetels staat, is het zeer onwaarschijnlijk dat Maarten plaatsneemt op een blauwe zetel.

“Ik ben dankbaar voor wat het leven en het land mij gegeven heeft. Een goede gezondheidszorg toen ik ziek werd op mijn 19de, een goede opleiding en topsportklimaat en zelfs een financiële ondersteuning om olympisch goud te halen. Dit is niet vanzelfsprekend. Ik gun het anderen dat zij toegang hebben tot dezelfde mogelijkheden en kansen. Daar doe ik mijn stinkende best voor, door geld in te zamelen voor kankeronderzoek bijvoorbeeld, maar ik help ook graag mee via de politiek”, zegt Maarten over zijn politieke ambities.

Babette van Veen

Lijstduwer voor de Partij voor de Dieren is dierenliefhebber Babette van Veen, bij velen misschien ook wel bekend als Linda Dekker uit Goede Tijden, Slechte Tijden. Babette is verkiesbaar op plek 41 van de partij.

Eric Corton

Presentator Eric Corton is lijstduwer voor GroenLinks, op plaats 49. “Tof om met volle overtuiging als lijstduwer op deze mooie kandidatenlijst te mogen staan! Het is nu echt tijd voor andere keuzes. Voor een duurzaam groen, gelijkwaardig en inclusief Nederland. Daarom sta ik al jaren achter GroenLinks.”

Maryam Hassouni

Sommige mensen zullen Maryan Hassouni misschien niet kennen bij haar échte naam, maar beter bij haar naam uit een zeer bekende serie: Dunya en Desi. In die serie speelde Maryam namelijk de rol van Dunya. Later speelde ze ook in Flikken en Soof. Maryam staat op plek 37 op de lijst van Partij voor de Dieren.

Lees ook: Dit zijn de 4 kleindochters van president Joe Biden