1. Home
  2. Borstonderzoek: waarom het belangrijk is én hoe je het doet
borstonderzoek

Borstonderzoek: waarom het belangrijk is én hoe je het doet

Body & Mind01 okt , 20:30 doorRomy Nouwen
Borstkanker komt helaas nog steeds vaak voor bij vrouwen. Schrikbarend veel, als je het ons vraagt. 1 op de 7 vrouwen krijgt er namelijk mee te maken, aldus het KWF. Daarom is het ontzettend belangrijk dat je je eigen borsten regelmatig onder de loep neemt. Het is een kleine moeite, maar het kan toch een heel groot verschil maken.

Borstkankermaand

Deze maand staat extra in het teken van borstkanker. Een vorm van kanker die helaas nog veel te vaak voorkomt. Daarom extra goed dat er aandacht aan besteed wordt. Hoe meer aandacht voor deze ernstige ziekte, hoe meer we impact hebben op de ziekte.
Er wordt nog steeds veel onderzoeken gedaan naar deze ziekte en hoe deze het beste voorkomen of behandeld kan worden. Door alle aandacht en verschillende inzamelingsacties kunnen deze onderzoeken worden bekostigd. Daarnaast worden veel vrouwen er aan herinnerd hoe belangrijk het is om regelmatig een check te doen. Hoe eerder je erbij bent, hoe groter de kans op herstel.

Waarom is het belangrijk om zelf borstonderzoek uit te voeren?

Wij moeten eerlijk bekennen: wij checken lang niet altijd even goed bij onszelf of we knobbeltjes, onregelmatigheden of bultjes voelen. Toch worden we deze maand weer eens dubbel met ons neus op de feiten gedrukt: het is écht van levensbelang om dit regelmatig te doen.
Door jezelf regelmatig te onderzoeken, kom je erachter of je lichaam afwijkingen vertoont. Denk bijvoorbeeld aan knobbeltjes die je normaal niet hebt. Daar kun je dan vervolgens mee naar de dokter. Net als dat je bijvoorbeeld met een lang aanhoudende hoest naar de dokter stapt.

Zó onderzoek je zelf je eigen borsten

Voornamelijk wanneer je jong bent, hoef je je heus niet meteen zorgen te maken als je wel iets voelt. In veel gevallen gaat het namelijk om iets wat ook weer verdwijnt of goedaardig is. Toch moet je het zeker wel in de gaten houden, want het kan ook een voorteken zijn van iets wat niet goed is.
Zo'n klein borstonderzoekje bestaat uit twee onderdelen: kijken en voelen. Je kunt zien of er huidafwijkingen zijn op je borsten. Denk aan schilfers die ineens ontstaan of een ingedeukt stukje huid. Daarnaast kun je ook kijken naar de vorm van je borsten. Door je menstruatiecyclus heen kan je vorm van je borsten veranderen, maar soms heeft het ergens anders mee te maken.
Verder moet je ook voelen. En dan bedoelen we bewust voelen, en niet gewoon zoals je ze normaal misschien even aanraakt tijdens het douchen. Nee, je moet het wel iets serieuzer aanpakken. Iedere maand op hetzelfde moment in je cyclus kun je voelen. Doe dit bij voorkeur een week nadat je hebt gemenstrueerd. Met je handpalm maak je een rondje, van buiten naar binnen terwijl je zoekt naar eventuele afwijkingen. Denk aan bobbeltjes die er niet thuishoren. Vergeet niet om je oksel ook mee te nemen, want daar zitten lymfeklieren die in contact staan met je borsten.
Probeer tijdens het voelen niet te knijpen, want dan voel je sowieso meer. Er zitten namelijk ook allerlei klieren in je borsten, die soms een beetje kunnen aanvoelen als onregelmatigheden. Door met de palm van je hand te voelen, voel je die klieren op een andere manier.