jogging femfem buiten sporten

Dit is waarom je in de winter buiten moet blijven sporten

Body & Mind27 jan 2017, 18:14 doorRedactie
Nu het kouder wordt in ons mooie Nederland is buiten sporten minder in trek, want je ligt liever warm onder een dekentje op de bank samen je lief. Ondanks dat het kouder wordt en je meerdere lagen kleding aan moet doen, betekent dit niet dat je je work out regime moet verbannen. Buiten trainen in de winter zorgt er niet alleen voor dat je vorm blijft. De winterse omstandigheden hebben enkele andere voordelen. Daarom geven we jou vijf redenen waarom je ook in de winter buiten moet trainen.

1. Je verbrandt meer calorieën

Wanneer je 's winters buiten traint verbrand je lichaam meer calorieën doordat het harder moet werken om warm te blijven. Maar dat is niet het enige. Je hebt verschillende soorten vetten in je lichaam. Wit vet (of vetweefsel) vergroot de kans op hart-en vaatziektes, diabetes en andere gezondheidsproblemen die gepaard gaan met overgewicht. Daarentegen helpt bruin vet jou om meer calorieën te verbranden. Deze vetten zuigen als het ware het vervelende witte vet op. Elke vorm van trainen verhoogt het bruine vetpercentage doordat er een stofje in je lichaam wordt aangemaakt (genaamd irisin) dat wit vet omzet in bruin vet.
Dit is gebleken uit een studie, gepubliceerd in de Journal of Clinical Investigation. In dit onderzoek werden mensen blootgesteld aan temperaturen van 17 graden gedurende twee uur per dag voor zes achtereenvolgende weken. Uit de resultaten is gebleken dat er een enorme toename van het verbranden van calorieën heeft plaatsgevonden. Hierdoor geloven onderzoekers dat lagere temperaturen de productie van het wonderhormoon bevorderen.

2. Je versterkt je immuunsysteem

In de winter kun je het best buiten trainen. Een studie van de Mayo Foundation for Medical Studies and Research geeft aan dat een outdoor training de kans op verkoudheid of griep met 20-30 procent verkleind. Een reden om vaker de deur uit te gaan om te trainen, toch?
jogging femfem buiten sporten

3. Je vermindert de kans op lichamelijke klachten

Voordat je intensief wilt gaan trainen is een warming-up van essentieel belang. Je kunt het best 10 minuten zachtjes joggen. Een warming-up is nog belangrijker bij koude temperaturen omdat de spieren langzamer opwarmen. Het is belangrijk dat het bloed door je spieren stroomt om blessures te voorkomen. Zo is de kans op lichamelijke klachten minder groot dan wanneer je niet traint.

4. Je kunt harder rennen

Je bent sneller buiten adem wanneer je buiten bij lagere temperaturen traint. Het voelt niet fijn aan, maar het is wel effectief. Je dwingt je lichaam namelijk om efficiënt met zuurstof om te gaan. Uit een onderzoek, gepubliceerd in de American Journal of Physiology, blijkt dat je je snelheid tot wel 29 procent kunt verhogen.

5. Het geeft je energie

De zon schijnt minder en dit ga je merken. De kans dat je je fitloos of depressief voelt is groter dan in de zomer. Om te zorgen dat je toch genoeg energie hebt om de winter door te komen, kun je het best een half uur gaan hardlopen. Het bezorgt je een enorme energie boost en je gaat lekkerder in je vel zitten.
En wanneer je dit echt niet wilt doen, dan kun je altijd deze workouts thuis doen.