Vandaag, 25 november, is de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen. Wereldwijd wordt aandacht gevraagd voor gendergerelateerd geweld, een probleem dat helaas ook in Nederland hardnekkig is. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) blijkt dat geweld tegen vrouwen vaker voorkomt dan velen denken. Sterker nog, Nederland heeft een van de hoogste cijfers voor femicide in Europa, wat betekent dat de bewustwording over dit thema cruciaal is.
In Nederland wordt elke acht dagen een vrouw vermoord, vaak door een (ex-)partner. Van de vrouwen tussen de 20 en 60 jaar die slachtoffer werden, was dit bij maar liefst 70% het geval. Seksueel geweld en intimidatie zijn daarnaast wijdverbreid: bijna de helft van alle vrouwen heeft ooit fysiek of seksueel geweld ervaren, en driekwart heeft te maken gehad met seksuele intimidatie. Deze cijfers benadrukken hoe diepgeworteld het probleem is.
Seksueel en huiselijk geweld zijn alarmerende vormen van gendergerelateerd geweld die in Nederland veel voorkomen. Uit recent onderzoek blijkt dat bijna de helft van de vrouwen ooit fysiek of seksueel geweld heeft ervaren, en dat driekwart van de vrouwen te maken heeft gehad met seksuele intimidatie. Vooral jonge vrouwen worden vaak slachtoffer: 52% van de meiden tussen de 18 en 24 jaar gaf aan in het afgelopen jaar grensoverschrijdend gedrag te hebben meegemaakt.
Om deze problematiek onder de aandacht te brengen, organiseert UN Women jaarlijks de Orange the World-campagne. In meer dan 100 landen, waaronder Nederland, worden gebouwen oranje verlicht en vinden acties, debatten en demonstraties plaats. Het doel is bewustwording creëren én concrete stappen zetten om geweld te voorkomen. Iedereen kan bijdragen door de #medestanderpledge te ondertekenen of te doneren aan het Trust Fund to End Violence against Women, een wereldwijd fonds voor de aanpak van geweld tegen vrouwen
Wil je een verschil maken? Praten over het probleem is al een belangrijke stap. Wees een luisterend oor voor mensen in je omgeving en moedig slachtoffers aan om hulp te zoeken. Ook kun je organisaties steunen die strijden tegen geweld, zoals het Centrum Seksueel Geweld of lokale opvanghuizen. Door samen op te staan, kunnen we werken aan een veilige toekomst voor vrouwen.
Deze dag herinnert ons eraan dat geweld tegen vrouwen geen privéschandaal is, maar een maatschappelijk probleem dat ons allemaal aangaat. Wil je meer weten? Kijk dan op de site van Orange the World-campagne.