eenzaamheid

Heftig: steeds meer mensen hebben last van eenzaamheid

Body & Mind15 jun , 13:00 doorRomy Nouwen
Heftig nieuws: steeds meer jonge mensen hebben heel veel last van eenzaamheid. Enne, dat lijkt ons niet helemaal de bedoeling. Wij vertellen je iets meer over de situatie én zetten tips op een rijtje die jou gaan helpen om die eenzame gevoelens te laten verdwijnen.

Eenzaamheid komt steeds vaker voor

De afgelopen jaren is er een duidelijk probleem ontstaan. Zeker tijdens de coronacrisis merkten veel mensen dat we steeds eenzamer worden. Tijdens de pandemie mochten we nog maar weinig met andere mensen optrekken en merkten we al snel dat we mensen om ons heen begonnen te verliezen. Daarna werd het er niet veel beter op. Ons hele leven speelt zich af op sociale mediakanalen dankzij alle technologie, waar we misschien wel honderden volgers hebben. Toch is het clubje mensen dat we om ons heen verzameld hebben nog maar heel klein.
Dat zorgt ervoor dat heel veel mensen zich regelmatig echt eenzaam voelen. Uit een onderzoek in Engeland bleek dat voornamelijk vrouwen tussen de 18 en 24 jaar hier veel last van hebben. Toch is Engeland daarin geen uitzondering. In Nederland zien we ook dat jongeren, zowel jongens als meisjes, steeds vaker kampen met dit soort gevoelens. En dat is een zorgwekkende trend, want eenzaamheid kan zorgen voor veel vervelende dingen.

Hoe komt dat?

Wat we steeds vaker zien, is dat de 'wat oudere jonge mensen' het lastig vinden om nog een clubje mensen te verzamelen om je heen. Als kind maakten we allemaal heel gemakkelijk vrienden. Overal waar kinderen komen, hebben ze binnen no-time een handjevol mensen om zich heen verzameld. Ook in de tienerjaren gaat dit nog gemakkelijker. Je gaat dan nog naar school, je sport en je hebt een bijbaantje. Allemaal potentiële plekken om nieuwe vrienden te maken.
Naarmate we ouder worden, wordt dat steeds minder. Je bijbaantje ruil je in voor het échte werk – letterlijk en figuurlijk – en school ronden we na het studeren toch echt af. Ook dat sporten wordt minder, want even een rondje hardlopen of gewoon naar de sportschool is gemakkelijker als je zo'n druk leven hebt. Kortom: de mogelijkheden om vrienden te maken en mensen om je heen te verzamelen zijn maar klein. En tegelijkertijd verliezen we wel vrienden. Ineens slaan de mensen om je heen een ander pad in óf is de match ineens een beetje weg.

Zó verzamel je meer mensen om je heen op latere leeftijd

Het is dus lastig om nog 'nieuwe vrienden' te maken, maar het is wel de oplossing om je eenzame gevoel een beetje op te lossen. Gelukkig zijn er genoeg dingen te doen tegen eenzaamheid. En het belangrijkste is dan natuurlijk: begeef je vaker onder de mensen. Maar waar vind je nou nog potentiële nieuwe vrienden? Gelukkig kun je best gemakkelijk meer mensen om je heen verzamelen.
Misschien moet je er toch eens over nadenken om opnieuw een teamsport te doen. Zo kom je weer wat meer in contact met andere mensen én heb je een goede stok achter de deur om te blijven sporten. Verder kun je ook best eens afspreken met die ene leuke collega waar je een goede klik mee hebt. Je hoeft het heus niet te beperken tot de werkvloer. Verder kun je ook een oproepje doen. Steeds meer jonge mensen maken een leuke video en delen deze op platformen als TikTok in de hoop zo mensen uit hun eigen regio te leren kennen. Je hebt het in ieder geval helemaal zelf in de hand, en onmogelijk is het zeker niet!