schermafbeelding 2022 04 17 om 200533

Herstellen van een burn-out: deze 9 strategieën helpen

Body & Mind20 jun , 14:11 doorRomy Nouwen
Het kan zijn dat je lichaam en geest het even niet meer aan kunnen. Het werk wordt te veel en eigenlijk schreeuwt alles om rust. Het is op dat moment het beste moment om te luisteren naar je eigen lichaam en toe te geven aan de gevoelens. Vervolgens kan het herstellen van een burn-out beginnen. Dat doe je uiteraard op je eigen tempo! Zit jij er midden in en kun je wel wat tips gebruiken? Wij zetten 11 strategieën op een rijtje voor je.

Herstellen van een burn-out

Natuurlijk wil je het liefst zo snel mogelijk weer aan het werk wanneer je in een burn-out zit. Toch is het beter om in dit soort gevallen juist niet te overhaasten. Je kunt het beste goed luisteren naar je eigen lichaam en stap voor stap werken aan jezelf. De volgende strategieën kunnen je hierbij helpen.

1. Bekijk welke veranderingen je meteen kunt maken

Er zijn vast dingen die je meteen kunt veranderen. Kijk eens kritisch naar wat je allemaal op je bordje hebt liggen en ga bij jezelf na of je echt alles zelf moet blijven doen. Is het wel nodig om aan drie projecten te werken of altijd 3 uur over te werken? Nee. Waarschijnlijk helemaal niet! Kap hier dan ook gewoon meteen mee om de lasten een beetje te verlichten.

2. Praat met iemand die je vertrouwt

Praten, praten en nog eens praten. Dit kan zomaar hetgeen zijn wat jou het beste helpt. Het doet namelijk goed om je verhaal kwijt te kunnen.

3. Zoek een nieuwe baan

Is jouw burn-out gestart door je werk en merk je dat je op deze werkplek niet meer uit je burn-out komt? Zoek dan eens naar andere opties. Misschien is het wel beter om met een schone lei te beginnen op een nieuwe fijne werkplek.

4. Pak de controle terug

Je kunt je in een burn-out soms een beetje machteloos voelen. Het is dan ook goed om toch de controle weer terug te nemen. Zorg dat je weet wat de prioriteiten zijn, geef werk uit handen, hou werk en privé gescheiden en weet wat je zelf nodig hebt.

5. Stel grenzen

Burn-outs worden lang niet altijd even serieus genomen. Zorg er daarom voor dat je duidelijk grenzen stelt. 'Nee' is ook een antwoord!

6. Leer van jezelf houden

In een burn-out kun je je soms zo waardeloos voelen. Het voelt alsof je faalt op alle gebieden. Op dat soort momenten is het juist goed om wat liever voor jezelf te zijn en de kleine overwinningen al te omarmen.

7. Geef jezelf wat je nodig hebt

Je lichaam geeft niet voor niets signalen af. Luister er goed naar en geef jezelf wat je nodig hebt. Ook als het soms voelt als overdrijven.

8. Herinner jezelf aan wat je leuk vindt

Het is soms zó moeilijk om het leuk te blijven vinden en positief te blijven. Herinner jezelf dan regelmatig aan de leuke dingen om jezelf zo uit die put te trekken. En treat yourself! Geniet jij intens van een mooie bos bloemen op tafel? Zorg er dan ook gewoon voor dat deze er altijd staan.

9. Praat met een psycholoog

Natuurlijk kan het helpen om met iemand te praten in je eigen omgeving. Toch kan het ook juist helpen om hulp te zoeken bij een psycholoog. Psychologen hebben ervoor geleerd en weten precies hoe ze jou kunnen helpen.