make up ziek talk

Huh: kun je ziek worden door make-up te gebruiken?

Body & Mind17 jun , 20:00 doorRomy Nouwen
Je zou denken dat je make-up veilig kunt gebruiken. Toch blijkt nu dat we lang niet altijd van die zekerheid uit kunnen gaan. Er lopen zelfs rechtszaken in de Verenigde Staten, omdat sommige make-upproducten volgens gebruikers asbest zouden bevatten. Wat is hiervan waar en wat niet? Wij vertellen het je.

Het gebruik van make-up

Bijna alle vrouwen komen er wel eens mee in aanraking: make-up. Al wanneer we kleine meisjes zijn, is de interesse voor make-up groot. We worden er nou eenmaal blij van om ons mooi te maken. Om onze wimpers omhoog te krullen en meer te laten opvallen, of om onze lippen een lekker kleurtje te geven. Of om alle oneffenheden een beetje weg te werken met concealer of foundation. Het zit in onze natuur en we kunnen er niet omheen.
Zodra we een drogisterij of parfumerie instappen vliegen de opties om de oren. Van hele goedkope merken tot ontzettend dure merken, de keuze is echt reuze. Maar als we daar dan in zo'n winkel staan en we vergelijken alle opties, gaan we er wel vanuit dat alle producten veilig zijn. Dat we ze kunnen gebruiken zonder problemen, omdat ze hierop eindeloos getest zijn. Maar kunnen we daar wel echt vanuit gaan? Dat is nog maar de vraag.

Talk als ingrediënt

Tot een aantal jaar geleden gingen we er blind vanuit dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de producten die we kopen. Toch is daar een beetje verandering in gekomen. De afgelopen jaren maken steeds meer vrouwen zich zorgen over de make-up die ze in de winkels vinden. Of het wel echt zo veilig is om op te smeren. Je gebruikt het immers dagelijks op je huid.
In veel make-upproducten wordt talk gebruikt. Bijvoorbeeld in bronzer, blush, oogschaduw, foundation, mascara, lippenstift en bijvoorbeeld ook in droogshampoo. Het ingrediënt is onmisbaar, omdat het ervoor zorgt dat alle vocht geabsorbeerd wordt én voorkomt dat make-up aankoekt. Maar weet je eigenlijk wel waar dit product vandaan komt? Talk is een mineraal en wordt gewonnen uit natuursteen. In principe niks aan de hand zou je zeggen, maar blijkbaar is er toch een klein risico. Het kan namelijk kleine delen van asbest bezitten. Bij asbest denken we vaak aan oude daken van schuren of iets anders sufs, maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn.

Rechtszaken in de Verenigde Staten

Maar is er dan nu reden tot totale paniek of valt dat mee? De afgelopen jaren zijn er meerdere vrouwen enorm ziek geworden. Zij beweerden dat dat best wel eens kan komen door de make-up die zij gebruikten voor langere tijd. Daarom lopen er inmiddels zelfs meerdere rechtszaken tegen grote make-upbedrijven in de Verenigde Staten. Toch is er maar weinig bewijs dat de talk in make-up echt asbest bevat. In de laatste onderzoeken is er zelfs helemaal geen link gevonden tussen de make-upproducten én asbest. Daarnaast garanderen bedrijven natuurlijk dat al hun producten uitgebreid getest worden voordat ze de markt op komen. Dat betekent dat er dus niet meteen reden is tot paniek – gelukkig maar.