femfem slaapwerk

Dit is het verband tussen je nachtrust en je werk

Body & Mind06 okt 2016, 20:39 doorRedactie
Je hebt een deadline en het wordt allemaal behoorlijk krap. Je besluit dan een nachtje door te halen om zoveel mogelijk werk te verzetten. Je bent tenslotte ambitieus en je wilt goed presteren. Toch is dit een super slecht plan. Je brein heeft slaap nodig om productief te zijn. Een goede nachtrust is super belangrijk om mentaal en fysiek gezond te zijn. Het is belangrijk om goede keuzes te kunnen maken en om in oplossingen te kunnen denken. Met het overslaan of verminderen van slaap doe je jezelf te kort.

Let goed op je nachtrust

Wanneer je klaar wakker, draaiend in bed ligt krijg je geen goede en rustgevende slaap. Dit kan je productiviteit de volgende dag onwijs aantasten. Als je slecht slaapt kom je vaak snel in een vicieuze cirkel: je workout gaat minder goed, je hebt vaak zin in ongezond eten en het werk gaat niet zo goed als je zou willen. Heb je dit causaal verband eenmaal in de gaten dan zal je er voor willen zorgen dat je nachtrust zo goed mogelijk is.
femfem slaap werk

Zo zorg je voor een goede nachtrust

Houd je om te beginnen aan een vaste avondroutine. Drink bijvoorbeeld altijd nog een glas water, lees nog even een stuk uit een fijn boek en ga elke avond ongeveer op dezelfde tijd naar bed. Dit versterkt je biologische slaappatroon.
Drink minstens 6 uur voor dat je gaat slapen gaan cafeïne meer. Als je dit wel doet kun je nog steeds gewoon in slaap valen, maar je krijgt niet alle voordelen van een goede nachtrust. Het verstoord je nachtrust.
Ook het licht van je telefoon, laptop en Ipad heeft invloed op je nachtrust. Kijk een uur voor dat je gaat slapen niet meer op je telefoon. Het felle licht gaat de aanmaak van melatonine tegen, hetgeen je nodig hebt om goed te kunnen slapen. Niet meer bezig zijn met je telefoon is niet alleen beter om in slaap te komen maar geeft je ook rust in je hoofd: alle prikkels die je krijgt van je telefoon hoef je dan niet meer te verwerken. Het helpt je de dag lost te laten.
Als je wilt dat je brein goed haar werk doet, gun haar dan rust. Je bent het meest productief na een goede nacht rust. Sta dan op tijd op en ga lekker vroeg naar kantoor of begin thuis met werken. Je bent in de ochtend nog fris en presteert dan het beste.
femfem slaapwerk 1200x802