fem fem nieuw 55

LHBTQ steunen als ally? Dit kun je allemaal doen

Body & Mind30 jun , 10:00 doorAurora Ferrari
Hoewel we nog even moeten wachten op de Amsterdamse Pride, kun je natuurlijk op veel meer andere manieren laten zien dat je de LHBTQ-community steunt. Als ally al helemaal. Wil je weten wat je voor deze gemeenschap kan betekenen, zelfs buiten de Pride-maand en de Amsterdamse Pride? Wij vertellen wat je allemaal kunt doen.

Wat is een ally? 

Allereerst, voor degene die niet weten wat een ally is: in de LGBTQ-gemeenschap verwijst een 'ally' naar een persoon die niet zelf deel uitmaakt van de LGBTQ-gemeenschap, maar die deze gemeenschap wél actief steunt en verdedigt. Hun steun kan in verschillende vormen aannemen zoals bijvoorbeeld het bijwonen van de Amsterdamse Pride of het vieren van de Pride-maand. Maar als ally kun je zoveel meer doen. Ben je benieuwd wat je nog meer kan betekenen voor deze mooie, liefdevolle gemeenschap? Lees dan vooral verder. 

Dit kun je allemaal doen om de LHBTQ-community te steunen (als ally)

  • Doe onderzoek en onderwijs jezelf: het is natuurlijk mooi dat je de verhalen van de LGBTQ-gemeenschap wil horen, maar als actieve ally kun je ook boeken lezen en podcasts luisteren om de verhalen van de gemeenschap beter te begrijpen.
  • Voornamelijk jongeren worstelen met bijvoorbeeld hun geaardheid. Er bestaan verschillende hulplijnen waarbij vrijwilligers een luisterend oor bieden. Wil je als ally een toevoeging zijn voor de gemeenschap? Dan is dit een hele mooie optie. Let wel op: soms moet je hier een korte cursus voor volgen, andere keren is alleen luisteren meer dan genoeg.
  • Besef de taal en respecteer deze. Wil iemand hen/hun genoemd worden? Respecteer die wens zonder er vragen bij te stellen. Als ally vind je het niet raar of gek, en komt die vraag niet eens in je op.
  • Een klein beetje vanzelfsprekend, maar niet geheel onbelangrijk om opnieuw te noemen: hoor je iemand discrimineren over LGBTQ spreken? Wordt iemand respectloos behandeld of is er zelfs sprake van agressie? Dan is dit het moment om in te grijpen en te laten zien wat voor een goede ally jij bent.
  • Tot slot: het verkeerd noemen van iemand is niet erg. Het kan gebeuren dat je iemands voornaamwoorden niet correct noemt, maar excuses aanbieden is net zo makkelijk als dat foutje die je zojuist hebt uitgesproken. Zeg gewoon even sorry en probeer het de volgende keer wel goed te doen!