magnesium olie

Magnesiumolie is populairder dan ooit: maar wat doet het eigenlijk?

Body & Mind29 nov 2024, 9:23 doorNadia Krijns

Op TikTok beweren mensen dat een zalige nachtrust binnen handbereik ligt: smeer magnesiumolie onder je voeten en slaap als een roosje. Het belooft een ongestoorde nacht en een verfrissend gevoel bij het ontwaken. Maar werkt het echt?

Wat doet magnesium olie voor je lichaam?

Magnesiumolie is niet alleen goed voor een goede nachtrust, maar het kan ook je spieren versterken, een ontspannen gevoel geven, je stofwisseling stimuleren en je immuunsysteem versterken. Volgens TikTok-experts zijn er nog meer voordelen te ontdekken, waardoor magnesiumolie echt geweldig lijkt.

Op verschillende websites van fysiotherapeuten en online winkels die aan fysiotherapeuten verkopen, kom je gels en oliën met magnesium tegen. Deze producten beloven niet alleen ontspanning voor je spieren, maar kunnen ook lokaal worden gebruikt voor specifieke behandelingen. Dat is toch mooi, nietwaar?

Geen bewijs

Volgens fysioloog en magnesiumexpert Jeroen de Baaij van Radboudumc is er geen bewijs dat de huid magnesium goed kan opnemen. De huid houdt schadelijke stoffen buiten en voorkomt dat nuttige stoffen verloren gaan. TikTokkers smeren magnesiumolie op hun voeten en onder hun oksels, maar er is geen bewijs dat magnesium via zweetklieren in het bloed terechtkomt. Dus eigenlijk doen ze iets waarvan niet eens zeker is of het werkt.

Er is een studie in Israël gedaan waaruit blijkt dat fancy sprays en oliën die je op je huid smeert geen invloed hebben op de hoeveelheid magnesium in je bloed. Onderzoekers wilden weten of deze producten de magnesiumconcentratie beïnvloeden. Raad eens? Mensen die in de Dode Zee zwemmen, waar veel magnesium in het water zit, hadden geen hogere magnesiumconcentratie in hun bloed. Opvallend, toch?

Wanneer krijg je magnesium binnen?

Volgens sommige TikTokkers en fysiotherapeuten is het smeren van magnesium goed voor de spieren. Maar volgens De Baaij is het niet het magnesium zelf dat hiervoor zorgt, maar vooral de massage. Het magnesium dat je opsmeert, wordt niet opgenomen in je bloed. Je krijgt alleen magnesium in je bloed als je het binnenkrijgt, bijvoorbeeld door te drinken of te eten. Met een gevarieerd dieet krijg je al snel genoeg magnesium binnen, vooral door groene groenten en bepaalde noten te eten. Vezels helpen dan weer om het goed op te nemen. Dus, zorg voor wat variatie in je eetpatroon en je hebt die magnesiumboost binnen!

Supplementen

Het is niet altijd de moeite waard om meer van die supplementen te nemen, in pilvorm of gemengd in water. Uit onderzoek blijkt dat mensen die al genoeg magnesium in hun bloed hebben en het toch extra innemen, het gewoon weer uitplassen. Het kan een kleine tijdelijke verhoging geven in het bloed, maar niet significant.

Te weinig magnesium

Als je echt te weinig magnesium hebt, merk je pas echt verbetering als je extra magnesium inneemt. Ongeveer één tot twee procent van de mensen in Nederland heeft niet genoeg magnesium, wat kan leiden tot spierkrampen en vermoeidheid.

Ernstige tekorten aan magnesium zijn echter vrij zeldzaam en kunnen leiden tot hartritmestoornissen en epileptische aanvallen, maar dit komt meestal door genetische afwijkingen.

Ga even langs de dokter

Als je denkt dat je te weinig magnesium hebt, is het een goed idee om naar de dokter te gaan. Die kan met een bloedtest controleren of dat echt het geval is. De dokter kan ook andere oorzaken onderzoeken, omdat een tekort aan magnesium niet altijd de enige reden is voor de klachten. Het is dus altijd het beste om naar de huisarts te gaan, omdat zij een breder perspectief hebben dan wanneer je zelf gaat proberen uit te zoeken wat er aan de hand is (met je grote vriend Google).

Als je elke dag één of twee magnesiumpilletjes neemt zonder dat iemand je dat heeft verteld, is dat prima. Het is wel belangrijk om het met mate te doen en geen grote hoeveelheden in te nemen, omdat je dan last kunt krijgen van diarree. Het is ook niet nodig om het duurste merk te kopen. Het magnesium dat je bij de drogist kunt kopen is prima.

Placebo effect

Volgens De Baaij kan het gebruik van olie onder je oksels of op je voeten gewoon een placebo-effect zijn. Dit betekent dat je denkt dat het werkt, maar het is waarschijnlijk meer psychologisch dan daadwerkelijk effectief. De Baaij merkt op dat er geen wetenschappelijke verklaring is voor deze claims en dat ze voornamelijk afkomstig zijn van producenten die graag hun oliën willen verkopen.