mediteren voor beginners femfem

Gun je lichaam en geest rust: mediteren voor beginners

Body & Mind06 okt 2017, 11:51 doorRedactie
De een vindt mediteren maar zweverig, terwijl de ander het het liefst iedere dag doet. Dit is natuurlijk voor iedereen anders, maar ik denk altijd, wanneer je het niet zelf hebt geprobeerd, kun je er geen oordeel over vellen. Daarom deze cursus mediteren voor beginners, omdat het echt niet zo lastig hoeft te zijn als je denkt. Wie weet word je er wel onwijs rustig van en is dat precies wat jij nu nodig hebt.
mediteren voor beginners femfem

Yoga

Yoga helpt je te focussen op je ademhaling. Door bewust te zijn van elke in- en uitademing die je doet, zul je merken dat het gemakkelijker zal zijn om dingen in het heden te relativeren en zul je merken dat je stresslevel zal dalen. Bij yoga ben je in gedachten verzonken, maar het is tegelijkertijd goed voor je lichaam. Je stretcht je hele lichaam, waardoor het goed is voor je lichaam én geest. Op Youtube zijn heel veel filmpjes te vinden waarbij je mee kunt doen met een yoga training. Deze video is een van de vele voorbeelden. Terwijl ze op een prachtig strand staat, legt ze met een stem waar je alleen al rustig van wordt, de oefeningen uit.

Wandelen

Een gewone wandeling kan ook al heel mediterend werken. Let op je ademhaling terwijl je loopt. Gaat deze versnellen? Dan ben je waarschijnlijk ergens bang voor of denk je aan die ene taak van werk, wat zorgt voor stress. Probeer erachter te komen waar dit aan ligt en probeer je ademhaling vervolgens weer gelijk te krijgen met hoe die was en haal tussendoor een paar keer diep adem.

Tai Chi

Dit is misschien een wat minder bekende vorm van meditatie, maar juist heel geschikt voor beginners. Wanneer je videos van Tai Chi op Youtube opzoekt, zul je gelijk zien dat dit heel rustgevend en minder ingewikkeld is dan yoga. Het zijn rustige en vloeiende bewegingen, waarbij je let op je ademhaling en waarbij je continu in beweging blijft.

Mediteren wanneer je onderweg bent

Misschien denk je dat je geen tijd hebt om te mediteren en juist dan is het goed om het wel te doen. Je zorgt ervoor dat je stresslevel daalt en het laat je gedachten even van je werk afdwalen. Wil je toch graag zodra je thuis komt nog even dat werkmailtje beantwoorden of nog even snel wat regelen? Dan is de beste tijd om even tot rust te komen tijdens je rit naar huis. Moet je een stuk met de trein? Op dit moment zit je toch en heel veel anders kun je niet doen. Maak gebruik van deze tijd door even volledig tot rust te komen. Sluit je ogen en concentreer je volledig op je ademhaling, vergeet even alles om je heen en laat alle gedachten in je hoofd even verdwijnen. Let er overigens wel op dat je je stop niet mist.