e bikes 9

Meer dan de helft van de Nederlanders vindt 40-urige werkweek te veel

Body & Mind15 mei , 15:24 doorPleuntje Janssen
Het wordt steeds meer in twijfel getrokken: is die 40-urige werkweek eigenlijk wel zo'n goed idee? Uit een onderzoek van Achmea blijkt dat ruim zes op de tien werkende Nederlanders het iets te veel van het goede vindt. En raad eens? Het zijn niet alleen wij vrouwen die hierover klagen, ook mannen delen deze mening.

Moderne twist aan werkuren

Waarom blijven we vasthouden aan die ouderwetse 40 uur per week? Tijden veranderen en laten we eerlijk zijn, die standaard werkweek lijkt steeds meer uit de mode te raken. Een hoop van ons willen gewoon wat meer balans tussen werk en privéleven. En heel eerlijk, wij snappen dat maar al te goed.

Werk-privébalans: een hot topic

Volgens een onderzoek van Achmea is een betere werk-privébalans belangrijker geworden dan een goeie carrière voor negen op de tien Nederlanders. Nadine Beister van Achmea zegt hierover: "Een overgrote meerderheid van de werknemers zegt te werken om te leven en niet andersom”.

Toenemend aantal burn-outs

Een derde van ons is zelfs bang om een burn-out te krijgen bij onze huidige baan. Vooral onder jongeren lijkt deze angst te heersen. Gelukkig staan werkgevers niet stil. Flexibele werktijden, een goede werksfeer en kansen voor ontwikkeling kunnen het verschil maken.
Uit een onderzoek van de Rijksoverheid blijkt dat steeds meer jongeren mentale klachten ervaren als gevolg van werkstress. Werkstress is niet alleen voor de ervaren rotten in het vak. Jongeren worden ook niet gespaard. Van prestatiedruk tot een constante verbondenheid met werk door die verdraaide smartphones, er zijn talloze redenen waarom jongeren het zwaar hebben.
Maar laten we even serieus zijn, die stress is niet niks. Het kan een flinke impact hebben op onze mentale gezondheid. Angst, depressie, burn-out, je kunt het zo gek niet bedenken.
Belangrijk is dat we blijven praten over werkstress en mentale gezondheid. Of je nu een student bent die de arbeidsmarkt betreedt of al een tijd aan het werk bent, we hebben allemaal recht op een gezonde werkplek. Dus laten we samen de conversatie voeren en streven naar een wereld waarin werkstress niet zo'n normaal onderdeel meer vormt in iedereens leven.

Maar ja, geld...

Maar goed, nu alles duurder begint te worden, hebben we ook meer geld nodig. Dat kan natuurlijk niet als we minder werken. En toch blijven de prijzen - voor zo ongeveer alles - stijgen. Het is een lastig onderwerp, dat moeten we toegeven. Maar, des te belangrijker om erover te blijven praten met onze werkgevers.